ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ AKA NUTELLA

 

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού aka nutella με 2 τρόπους

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού aka nutella με 2 τρόπους: Σούπερ σοκολατένια όπως η αυθεντική και σε πιο υγιεινή εκδοχή. Διαλέγουμε και παίρνουμε ή ακόμα και συνδυαστικά για πιο συχνή χρήση την 2η εκδοχή και για κολασμένες καταστάσεις την πρώτη.

Και οι 2 εκδοχές όμως είναι αγνές, vegan Και χωρίς συντηρητικά!
Εκτύπωση Συνταγής
0 from 0 votes
Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ.
Μερίδες: 10 Άτομα

Συστατικά

1ος ΤΡΟΠΟΣ:

  • 100 γρ φουντούκια καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα δες ΕΔΩ πως
  • 1 ΚΣ κακάο σκόνη
  • 1 ½ ΚΣ άχνη ζάχαρη
  • 1 ΚΣ σπορέλαιο ή λάδι καρύδας
  • ¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μικρή πρέζα αλάτι
  • 60 γρ σοκολάτα γάλακτος λιωμένη ή κουβερτούρα για veggan

2ος ΤΡΟΠΟΣ:

  • 100 γρ φουντούκια καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα δες ΕΔΩ πως
  • 1 ΚΣ μέλι ή σιρόπι αγαυής
  • 1 ΚΣ κακάο σκόνη
  • 1 μικρή πρέζα αλάτι
  • ¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 ml περίπου γάλα αμυγδάλου

Οδηγίες

  • Βάζω στον πολυκόφτη τα φουντούκια να τα πολτοποιήσω. Χτυπάω διακεκομμένα γιατί θα χρειαστεί αρκετή ώρα και δεν θέλω να κάψω το μηχάνημα.
  • Όταν αρχίσει και γυαλίζει σημαίνει ότι βγάζουν το έλαιο τους τα φουντούκια και αυτό θέλω ώστε να γίνουν σαν αλοιφή.
  • Τότε προσθέτω το κακάο, την άχνη, το λάδι, το αλάτι, τη βανίλια και τα χτυπάω να ενωθούν.
  • Λιώνω τη σοκολάτα που έχω κόψει σε κομμάτια είτε σε μπεν-μαρί (κατσαρόλα με 1 εκ νερό που βράσει ελαφρά και μέσα της έχει δεύτερη κατσαρόλα που δεν ακουμπάει στο νερό) είτε στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Την αφήνω να κρυώσει λίγο ώστε να μην καίει και την ρίχνω στο μείγμα. Ανακατεύω καλά για τελευταία φορά.
  • Μεταφέρω την πραλίνα σε ένα βαζάκι και την αφήνω με ανοιχτό το καπάκι να κρυώσει.
  • Έπειτα κλείνω με το καπάκι και τη διατηρώ σε θερμοκρασία δωματίου για 8 μέρες.

Για την 2η πιο υγιεινή εκδοχή:

  • Βάζω στον πολυκόφτη τα φουντούκια να τα πολτοποιήσω. Χτυπάω διακεκομμένα γιατί θα χρειαστεί αρκετή ώρα και δεν θέλω να κάψω το μηχάνημα.
  • Όταν αρχίσει και γυαλίζει σημαίνει ότι βγάζουν το έλαιο τους τα φουντούκια και αυτό θέλω ώστε να γίνουν σαν αλοιφή.
  • Τότε προσθέτω το μέλι, το κακάο, το αλάτι, τη βανίλια και τα χτυπάω να ενωθούν.
  • Ρίχνω λίγο λίγο το γάλα μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα χτυπώντας παράλληλα.
  • Όταν ετοιμαστεί, τη μεταφέρω σε γυάλινο βάζο, κλείνω με το καπάκι και τη διατηρώ στο ψυγείο για 5 μέρες περίπου.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

2019-10-18T12:33:35+02:0019 Σεπτεμβρίου 2019|Πως φτιάχνω, ΣΥΝΤΑΓΕΣ|