- Βάζω στον πολυκόφτη τα φουντούκια να τα πολτοποιήσω. Χτυπάω διακεκομμένα γιατί θα χρειαστεί αρκετή ώρα και δεν θέλω να κάψω το μηχάνημα. 
- Όταν αρχίσει και γυαλίζει σημαίνει ότι βγάζουν το έλαιο τους τα φουντούκια και αυτό θέλω ώστε να γίνουν σαν αλοιφή. 
- Τότε προσθέτω το κακάο, την άχνη, το λάδι, το αλάτι, τη βανίλια και τα χτυπάω να ενωθούν. 
- Λιώνω τη σοκολάτα που έχω κόψει σε κομμάτια είτε σε μπεν-μαρί (κατσαρόλα με 1 εκ νερό που βράσει ελαφρά και μέσα της έχει δεύτερη κατσαρόλα που δεν ακουμπάει στο νερό) είτε στο φούρνο μικροκυμάτων. 
- Την αφήνω να κρυώσει λίγο ώστε να μην καίει και την ρίχνω στο μείγμα. Ανακατεύω καλά για τελευταία φορά. 
- Μεταφέρω την πραλίνα σε ένα βαζάκι και την αφήνω με ανοιχτό το καπάκι να κρυώσει. 
- Έπειτα κλείνω με το καπάκι και τη διατηρώ σε θερμοκρασία δωματίου για 8 μέρες.