Σπιτική πραλίνα φουντουκιού aka nutella με 2 τρόπους: Σούπερ σοκολατένια όπως η αυθεντική και σε πιο υγιεινή εκδοχή. Διαλέγουμε και παίρνουμε ή ακόμα και συνδυαστικά για πιο συχνή χρήση την 2η εκδοχή και για κολασμένες καταστάσεις την πρώτη.Και οι 2 εκδοχές όμως είναι αγνές, vegan Και χωρίς συντηρητικά!
Υλικά
1ος ΤΡΟΠΟΣ:
- 100 γρ φουντούκια καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα δες ΕΔΩ πως
- 1 ΚΣ κακάο σκόνη
- 1 ½ ΚΣ άχνη ζάχαρη
- 1 ΚΣ σπορέλαιο ή λάδι καρύδας
- ¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μικρή πρέζα αλάτι
- 60 γρ σοκολάτα γάλακτος λιωμένη ή κουβερτούρα για veggan
2ος ΤΡΟΠΟΣ:
- 100 γρ φουντούκια καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα δες ΕΔΩ πως
- 1 ΚΣ μέλι ή σιρόπι αγαυής
- 1 ΚΣ κακάο σκόνη
- 1 μικρή πρέζα αλάτι
- ¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 30 ml περίπου γάλα αμυγδάλου
Οδηγίες
- Βάζω στον πολυκόφτη τα φουντούκια να τα πολτοποιήσω. Χτυπάω διακεκομμένα γιατί θα χρειαστεί αρκετή ώρα και δεν θέλω να κάψω το μηχάνημα.
- Όταν αρχίσει και γυαλίζει σημαίνει ότι βγάζουν το έλαιο τους τα φουντούκια και αυτό θέλω ώστε να γίνουν σαν αλοιφή.
- Τότε προσθέτω το κακάο, την άχνη, το λάδι, το αλάτι, τη βανίλια και τα χτυπάω να ενωθούν.
- Λιώνω τη σοκολάτα που έχω κόψει σε κομμάτια είτε σε μπεν-μαρί (κατσαρόλα με 1 εκ νερό που βράσει ελαφρά και μέσα της έχει δεύτερη κατσαρόλα που δεν ακουμπάει στο νερό) είτε στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Την αφήνω να κρυώσει λίγο ώστε να μην καίει και την ρίχνω στο μείγμα. Ανακατεύω καλά για τελευταία φορά.
- Μεταφέρω την πραλίνα σε ένα βαζάκι και την αφήνω με ανοιχτό το καπάκι να κρυώσει.
- Έπειτα κλείνω με το καπάκι και τη διατηρώ σε θερμοκρασία δωματίου για 8 μέρες.
Για την 2η πιο υγιεινή εκδοχή:
- Βάζω στον πολυκόφτη τα φουντούκια να τα πολτοποιήσω. Χτυπάω διακεκομμένα γιατί θα χρειαστεί αρκετή ώρα και δεν θέλω να κάψω το μηχάνημα.
- Όταν αρχίσει και γυαλίζει σημαίνει ότι βγάζουν το έλαιο τους τα φουντούκια και αυτό θέλω ώστε να γίνουν σαν αλοιφή.
- Τότε προσθέτω το μέλι, το κακάο, το αλάτι, τη βανίλια και τα χτυπάω να ενωθούν.
- Ρίχνω λίγο λίγο το γάλα μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα χτυπώντας παράλληλα.
- Όταν ετοιμαστεί, τη μεταφέρω σε γυάλινο βάζο, κλείνω με το καπάκι και τη διατηρώ στο ψυγείο για 5 μέρες περίπου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 112kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 2g | Fat: 10g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 5mg | Potassium: 94mg | Fiber: 1g | Sugar: 5g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 13mg | Iron: 1mg