Σπιτική πραλίνα φουντουκιού aka nutella με 2 τρόπους: Σούπερ σοκολατένια όπως η αυθεντική και σε πιο υγιεινή εκδοχή. Διαλέγουμε και παίρνουμε ή ακόμα και συνδυαστικά για πιο συχνή χρήση την 2η εκδοχή και για κολασμένες καταστάσεις την πρώτη.
Και οι 2 εκδοχές όμως είναι αγνές, vegan Και χωρίς συντηρητικά!
πως φτιάχνω πραλίνα σπιτική
4.72 from 14 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
20 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
30 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ.
Πιάτο Πως φτιάχνω
Μερίδες 10 Άτομα
Θερμίδες 112

Υλικά

1ος ΤΡΟΠΟΣ:

  • 100 γρ φουντούκια καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα δες ΕΔΩ πως
  • 1 ΚΣ κακάο σκόνη
  • 1 ½ ΚΣ άχνη ζάχαρη
  • 1 ΚΣ σπορέλαιο ή λάδι καρύδας
  • ¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μικρή πρέζα αλάτι
  • 60 γρ σοκολάτα γάλακτος λιωμένη ή κουβερτούρα για veggan

2ος ΤΡΟΠΟΣ:

  • 100 γρ φουντούκια καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα δες ΕΔΩ πως
  • 1 ΚΣ μέλι ή σιρόπι αγαυής
  • 1 ΚΣ κακάο σκόνη
  • 1 μικρή πρέζα αλάτι
  • ¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 ml περίπου γάλα αμυγδάλου

Οδηγίες
 

  • Βάζω στον πολυκόφτη τα φουντούκια να τα πολτοποιήσω. Χτυπάω διακεκομμένα γιατί θα χρειαστεί αρκετή ώρα και δεν θέλω να κάψω το μηχάνημα.
  • Όταν αρχίσει και γυαλίζει σημαίνει ότι βγάζουν το έλαιο τους τα φουντούκια και αυτό θέλω ώστε να γίνουν σαν αλοιφή.
  • Τότε προσθέτω το κακάο, την άχνη, το λάδι, το αλάτι, τη βανίλια και τα χτυπάω να ενωθούν.
  • Λιώνω τη σοκολάτα που έχω κόψει σε κομμάτια είτε σε μπεν-μαρί (κατσαρόλα με 1 εκ νερό που βράσει ελαφρά και μέσα της έχει δεύτερη κατσαρόλα που δεν ακουμπάει στο νερό) είτε στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Την αφήνω να κρυώσει λίγο ώστε να μην καίει και την ρίχνω στο μείγμα. Ανακατεύω καλά για τελευταία φορά.
  • Μεταφέρω την πραλίνα σε ένα βαζάκι και την αφήνω με ανοιχτό το καπάκι να κρυώσει.
  • Έπειτα κλείνω με το καπάκι και τη διατηρώ σε θερμοκρασία δωματίου για 8 μέρες.

Για την 2η πιο υγιεινή εκδοχή:

  • Βάζω στον πολυκόφτη τα φουντούκια να τα πολτοποιήσω. Χτυπάω διακεκομμένα γιατί θα χρειαστεί αρκετή ώρα και δεν θέλω να κάψω το μηχάνημα.
  • Όταν αρχίσει και γυαλίζει σημαίνει ότι βγάζουν το έλαιο τους τα φουντούκια και αυτό θέλω ώστε να γίνουν σαν αλοιφή.
  • Τότε προσθέτω το μέλι, το κακάο, το αλάτι, τη βανίλια και τα χτυπάω να ενωθούν.
  • Ρίχνω λίγο λίγο το γάλα μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα χτυπώντας παράλληλα.
  • Όταν ετοιμαστεί, τη μεταφέρω σε γυάλινο βάζο, κλείνω με το καπάκι και τη διατηρώ στο ψυγείο για 5 μέρες περίπου.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 112kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 2g | Fat: 10g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 5mg | Potassium: 94mg | Fiber: 1g | Sugar: 5g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 13mg | Iron: 1mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram