Δεν έχεις δοκιμάσει γκρανόλα; Δεν σου αρέσουν οι έτοιμες; Ήρθε η ώρα να φτιάξεις τη δική σου, προσαρμοσμένη ακριβώς στις προτιμήσεις σου, για να την απολαμβάνεις με το γιαούρτι ή το γάλα σου.
Δεν υπάρχει κάτι πιο γευστικό, θρεπτικό, υγιεινό με το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Σε τρεις διαφορετικές εκδοχές για να βρεις αυτή που σου ταιριάζει ή να μην βαριέσαι και να δοκιμάζεις κάθε φορά και μια διαφορετική.
Η βασική συνταγή για κάθε γκρανόλα είναι βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι, αποξηραμένα φρούτα κλπ ωμά μαζί με μια γλυκαντική ουσία όπως το μέλι ή το σιρόπι αγαύης και κάποιο έλαιο. Την ψήνουμε για να της δώσουμε την τραγανή τελική υφή της που λατρεύουμε και ταυτόχρονα οι ξηροί καρποί να απελευθερώσουν τα αρώματα τους, τα υγρά υλικά να λιώσουν και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Οι συνδυασμοί είναι άπειροι, σήμερα δείχνουμε κάποιες ενδεικτικές συνταγές για να πάρεις έμπνευση, μη φοβηθείς να αυτοσχεδιάσεις με τις δικές σου αγαπημένες γεύσεις.
Υλικά
- 100 γρ βρώμη
- 30 γρ αμύγδαλα ωμά
- 25 γρ καρύδια ωμά
- 25 γρ φουντούκια ωμά χοντροκομμένα
- 25 γρ κολοκυθόσπορους
- 25 γρ ηλιόσπορους
- 50 γρ μάνγκο αποξηραμένο σε κομματάκια
- 50 γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα σε κομματάκια
- 50 γρ σταφίδες
- 1 κγ κανέλα
- 3 ΚΣ μέλι
- 3 ΚΣ ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Ρίχνω όλα τα στερεά υλικά στο ταψί ή σε πυρέξ, τα ανακατεύω καλά.
- Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω το μέλι με το λάδι και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
- Ψήνω στο φούρνο, στους 180* C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο, αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως πριν το μεταφέρω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να το αποθηκεύσω.
- Κρατάει για 1 μήνα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;
Υλικά
- 100 γρ βρώμη
- 100 γρ ωμά φουντούκια χοντροκομμένα
- 3,5 ΚΣ μέλι
- 3,5 ΚΣ ελαιόλαδο
- 100 γρ σταγόνες κουβερτούρας ή όποιο άλλο είδος σοκολάτας
Οδηγίες
- Ρίχνω όλα τη βρώμη και τα φουντούκια στο ταψί ή σε πυρέξ, τα ανακατεύω καλά.
- Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω το μέλι με το λάδι και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
- Ψήνω στο φούρνο, στους 180* C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο, αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως και προσθέτω τις σταγόνες κουβερτούρας.
- Μεταφέρω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να το αποθηκεύσω. Κρατάει για 1 μήνα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;
Υλικά
- 100 γρ βρώμη
- 100 γρ ωμά καρύδια χοντροκομμένα
- 50 γρ αποξηραμένες μπανάνες κομμένες στα δύο
- 1 μπανάνα
- ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 3,5 ΚΣ μέλι
- 3,5 ΚΣ λάδι καρύδας ή όποιο άλλο έλαιο
Οδηγίες
- Ρίχνω όλα τη βρώμη, τα καρύδια και τις αποξηραμένες μπανάνες στο ταψί ή σε πυρέξ, τα ανακατεύω καλά.
- Σε ένα μπολάκι λιώνω τη μπανάνα και την αναμιγνύω με το μέλι, το λάδι καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
- Ψήνω στο φούρνο, στους 180* C στις αντιστάσεις για 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά 10 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο και αφήνω το μείγμα να κρυώσει τελείως.
- Μεταφέρω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς για να το αποθηκεύσω στο ψυγείο. Κρατάει για 5 μέρες.