Στριφτά σπανακοπιτάκια αλλιώς! Με φύλλα ρυζιού αντί για φύλλο κρούστας, χωρίς γλουτένη, χωρίς βούτυρο ή λάδι, αλλά με όλη τη νοστιμιά της σπανακόπιτας που ξέρουμε και αγαπάμε. Τραγανά, ελαφριά και με γέμιση σπανάκι–φέτα που θυμίζει… γιαγιά. Ιδανικά για σνακ με λίγες θερμίδες ή για να εντυπωσιάσεις την παρέα με κάτι διαφορετικό. Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!


Υλικά
- 15 φύλλα rice paper (φύλλα ρυζιού)
- 3 μεγάλα αυγά
- 3 κ.σ. γάλα
Για τη γέμιση:
- 400 γρ. σπανάκι φύλλα baby ή χοντροκομμένα
- 1 πράσο τεμαχισμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια τεμαχισμένα
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ½ κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 αυγό
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
Οδηγίες
- Για τη γέμιση βάζω το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι μαζί με το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το άνηθο πασπαλίζω με 1 ½ κ.γ. αλάτι, ανακατεύω καλά και τα αφήνω για 30 λεπτά να κατεβάσουν τα υγρά τους.
- Αφού έχουν μαραθεί, τα στραγγίζω με τις χούφτες μου καλά και τα μεταφέρω στο μπολ.
- Προσθέτω το αυγό, το σιμιγδάλι, ½ κ.γ. αλάτι,1 πρέζα πιπέρι και ανακατεύω.
- Τέλος θρυμματίζω τη φέτα και αναδεύω λίγο ξανά.
- Σε ένα μπολ (με διάμετρο τόση που να χωράει τα φύλλα ρυζιού) με επίπεδο πάτο χτυπάω τα αυγά με το γάλα.
- Βουτάω ένα-ένα 3 φύλλα ρυζιού στο μείγμα των αυγών και τα βάζω στον πάγκο στη σειρά καλύπτοντας λίγο το ένα το άλλο.
- Στην άκρη βάζω κουταλιές από τη γέμιση σπανακιού (αφήνοντας λίγο περιθώριο από τις άκρες δεξιά-αριστερά).
- Τυλίγω τη γέμιση με τα φύλλα πρώτα από κάτω, έπειτα δεξιά-αριστερά να μη φύγει η γέμιση και συνεχίζω το τύλιγμα προς τα πάνω.
- Αφού τυλίξω όλο το φύλλο γυρίζω σπειροειδώς, σαν το σαλιγκάρι, το λουκάνικο του φύλλου.
- Το τοποθετώ σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα.
- Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, αντιστάσεις για 25 -30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν τα φύλλα.
- Βγάζω από το φούρνο και σερβίρω!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 223kcal | Carbohydrates: 33g | Protein: 12g | Fat: 5g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.02g | Cholesterol: 149mg | Sodium: 1282mg | Potassium: 627mg | Fiber: 3g | Sugar: 2g | Vitamin A: 8546IU | Vitamin C: 33mg | Calcium: 152mg | Iron: 5mg