Τούρτα Σαρλότ με Κάστανο και Καραμέλα : Η απόλυτη γιορτινή απόλαυση! Μια εντυπωσιακή, γιορτινή τούρτα που συνδυάζει τα ζεστά, χειμωνιάτικα αρώματα με την πλούσια γλύκα του κάστανου και τη μεταξένια καραμέλα. Η τούρτα σαρλότ είναι ελαφριά, δροσερή και γεμάτη ισορροπημένες γεύσεις, ιδανική για να την ετοιμάσετε στις γιορτές και να την κεράσετε σε αγαπημένα πρόσωπα. Ένα επιδόρπιο που κλέβει τις εντυπώσεις τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση του!Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!


Υλικά
- 400 γρ σαβαγιάρ
- 400 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ σφηνάκι κονιάκ
- 300 γρ κάστανο γλυκό του κουταλιού
Γέμιση:
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 κ.γ. βανίλια
- 250 γρ μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ κρέμα τυρί σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ κρέμα κάστανο
Καραμέλα:
- 225 γρ ζάχαρη
- 100 ml νερό
- 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 κ.γ. βανίλια
Οδηγίες
- Ξεκινάω στραγγίζοντας καλά στο γλυκό κάστανο τα κάστανα σε ένα σουρωτήρι (ιδανικά μια μέρα πριν).
- Στο μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια να αφρατέψει και να σφίξει σε ελαφριά σαντιγί.
- Σε άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το μασκαρπόνε με την κρέμα τυρί να μαλακώσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Ρίχνω την κρέμα κάστανου και την ενώνω με το μασκαρπόνε.
- Τέλος βάζω σε δόσεις την σαντιγί αναδεύοντας απαλά με μια μαρίζ για να μείνει το μείγμα αφράτο και αέρινο.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τη ζάχαρη, το νερό και βάζω στην εστία σε μέτρια/ δυνατή ένταση. Ανακατεύω να υγρανθεί όλη η ζάχαρη και αφήνω μέχρι να πάρει καστανό χρώμα και να μυρίσει καραμέλα. Βγάζω από την εστία ρίχνω προσεκτικά την κρέμα γάλακτος σιγά -σιγά γιατί αφρίζει και πετάγεται. Προσθέτω τη βανίλια, ανακατεύω και την αφήνω να κρυώσει(μπορείς να δεις αναλυτικά το βίντεο ΕΔΩ)
- Σε ένα μπολ αναμιγνύω το γάλα με το κονιάκ (μπορώ μέρος από το γάλα να το αντικαταστήσω με σιρόπι από το γλυκό κάστανο).
- Κόβω τα σαβαγιάρ περίπου στο ύψος της φόρμας (λίγο ψηλότερα) και αφού τα βουτήξω στιγμιαία μόνο από την εσωτερική τους πλευρά στο γάλα, τα τοποθετώ περιμετρικά στη φόρμα με σούστα διαμέτρου 24 εκ x 7 εκ ύψος.
- Έπειτα καλύπτω με σαβαγιάρ και όλη τη βάση (που τα έχω βουτήξει ολόκληρα στο γάλα στιγμιαία).
- Ρίχνω το μισό μείγμα της γέμισης από πάνω και αφού κόψω τα κάστανα σε κομμάτια τα πασπαλίζω πάνω στη γέμιση.
- Βάζω μια δεύτερη στρώση σαβαγιάρ (πάλι τα βουτάω πρώτα στο γάλα) φροντίζοντας να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
- Αδειάζω από πάνω την υπόλοιπη γέμιση, ισιώνω και ρίχνω την καραμέλα να καλύψει τελείως την επιφάνεια.
- Πασπαλίζω τα υπόλοιπα κάστανα πάνω στην καραμέλα, σε μεγαλύτερα κομμάτια κομμένα και βάζω τη φόρμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει καλά.
- Αφαιρώ τη φόρμα και τυλίγω τα σαβαγιάρ με μια κορδέλα που δένω σε φιόγκο μπροστά.
- Γαρνίρω τα περιμετρικά σαβαγιάρ στην κορυφή με λίγη έξτρα καραμέλα να στάξει προς τα κάτω και βάζω πίσω στο ψυγείο όλη τη νύχτα (8 ώρες) πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 664kcal | Carbohydrates: 68g | Protein: 11g | Fat: 40g | Saturated Fat: 23g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 8g | Cholesterol: 175mg | Sodium: 194mg | Potassium: 290mg | Fiber: 2g | Sugar: 26g | Vitamin A: 1551IU | Vitamin C: 16mg | Calcium: 155mg | Iron: 2mg