Πλούσια πεντανόστιμη σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια για να συνοδεύσεις τον μπακαλιάρο σου. Είναι γρήγορη και εύκολη, μόνο φτιάξε τη νωρίτερα για να μείνει λίγο στο ψυγείο πριν την σερβίρεις, για μέγιστη γεύση!Γιατί δεν γίνεται του Ευαγγελισμού να μην την έχεις στο τραπέζι μαζί με τα υπόλοιπα….Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Υλικά
- 100 γρ καρύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ. γ. αλάτι
- 250 γρ ψωμί μπαγιάτικο σε φέτες, προζυμένιο κατά προτίμηση
- 260 ml ελαιόλαδο
- 20 ml ξύδι λευκό
- Καρύδια και μαϊντανό για γαρνίρισμα προαιρετικά
Οδηγίες
- Ρίχνω τα καρύδια στον πολυκόφτη, αφαιρώ τη φύτρα από τα σκόρδα και τα βάζω κι αυτά μαζί.
- Προσθέτω το αλάτι και χτυπάω να γίνουν σαν πάστα.
- Βρέχω τις φέτες του ψωμιού με νερό, τις στραγγίζω καλά και βάζω την ψίχα τους στον πολυκόφτη και τις θρυμματίζω.
- Τη μεταφέρω σε δοχείο, προσθέτω 30 ml (2 κ. σ.) από το ελαιόλαδο, 1 κ. γ. από το ξύδι και τα αλέθω με το ραβδομπλέντερ (ή τον πολυκόφτη).
- Προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ξύδι σε δόσεις χτυπώντας ενδιάμεσα μέχρι να πάρει τη μορφή της αλοιφής.
- Σερβίρω σε πιατέλα γαρνίροντας με μισά καρύδια και ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.
- **Την αφήνουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε για να ενωθούν οι γεύσεις.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 575kcal | Carbohydrates: 22g | Protein: 7g | Fat: 52g | Saturated Fat: 7g | Polyunsaturated Fat: 13g | Monounsaturated Fat: 31g | Trans Fat: 0.01g | Sodium: 974mg | Potassium: 139mg | Fiber: 3g | Sugar: 3g | Vitamin A: 4IU | Vitamin C: 0.3mg | Calcium: 70mg | Iron: 2mg