Τρίτη εβδομάδα της Σαρακοστής και σε περιόδους νηστείας, ο ρόλος του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα αποτελεί το Μακεδονικό Ταχίνι, καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχει (αν και φυτικής προέλευσης) είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.Παράλληλα, κατά την περίοδο της νηστείας (και όχι μόνο) το Μακεδονικό Ταχίνι αποτελεί βασικό «εργαλείο» στη μαγειρική, καθώς ταιριάζει σε κάθε περίσταση και οι συνταγές που το περιλαμβάνουν είναι αναρίθμητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η πεντανόστιμη σκεπαστή πίτα με λαχανικά και σως με Μακεδονικό Ταχίνι, που είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση, συνεπώς αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για τις ανάγκες του οργανισμού την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο! Αναζητήστε το στα ράφια των super markets, όπου μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία γεύσεων για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 4 πίτες για σουβλάκι
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά σε στικς
- 1 πράσινη πιπεριά σε στικς
- 1 καρότο σε στικς
- 250 γρ μανιτάρια πλευρώτους
- 4 αγγουράκια τουρσί
- ½ ντομάτα σε κυβάκια στραγγισμένη
- 1 κουταλιά σούπας μαϊντανό/ κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πιπέρι
- ½ κουταλάκι γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Για τη σως:
- 4 κουταλιές σούπας Μακεδονικό Ταχίνι
- 1 λεμονιού το χυμό
- ½ κουταλάκι γλυκού κίμινο
- ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Κόβω το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες, τις πιπεριές και το καρότο σε στίκς.
- Ζεσταίνω σε ένα τηγάνι 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Έπειτα, βάζω το καρότο για άλλα 2 λεπτά και τέλος τις πιπεριές με ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι, ¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι, ½ κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα και 50-100 ml νερό, μέχρι να μαλακώσουν (10 λεπτά περίπου).
- Τα βγάζω, και στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνω 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και τοποθετώ τα μανιτάρια με ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι και 1 πρέζα πιπέρι, γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά να ψηθούν.
- Για τη σως ταχίνι, σε ένα μπολάκι ανακατεύω το Μακεδονικό Ταχίνι με το χυμό λεμονιού, το κίμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Τελευταίο προσθέτω το ελαιόλαδο, λίγο-λίγο μέχρι η σως να έχει τη ρευστότητα που θέλω (δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστή γιατί θα χύνεται).
- Λαδώνω τη μια πίτα, τη γυρίζω από τη στεγνή πλευρά και βάζω μια στρώση μανιτάρια, από πάνω τα λαχανικά και κλείνω με τη δεύτερη πίτα που αλείφω και αυτή με ελαιόλαδο και ψήνω στην τοστιέρα μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ανοίγω τη σκεπαστή, προσθέτω λίγη ντομάτα, τα αγγουράκια τουρσί, ραντίζω με σως από Μακεδονικό Ταχίνι και μαϊντανό.
- Κλείνω πάλι με την δεύτερη πίτα, κόβω σταυρωτά και σερβίρω αμέσως!
● Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΧΙΝΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 843kcal | Carbohydrates: 92g | Protein: 22g | Fat: 47g | Saturated Fat: 7g | Polyunsaturated Fat: 11g | Monounsaturated Fat: 27g | Sodium: 2711mg | Potassium: 1309mg | Fiber: 11g | Sugar: 9g | Vitamin A: 6999IU | Vitamin C: 124mg | Calcium: 222mg | Iron: 6mg