Λαδένιοι κουραμπιέδες, νηστίσιμοι vegan και πιο υγιεινοί!Έτσι, μπορούμε να τους απολαύσουμε ακόμα και τις μέρες της νηστείας, πριν από τις γιορτές αλλά να «τσιμπήσουμε» και 2-3 παραπάνω. Σε δύο εκδοχές, την κλασική αχνισμένους και με επικάλυψη σοκολάτας για να καλύψουμε όλα τα γούστα.Βασικό στοιχείο για την επιτυχία τους είναι να χρησιμοποιήσουμε ποιοτικά υλικά, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και το ανθόνερο ALONA από φυσικές πρώτες ύλες με τη γεύση και το άρωμα που προσδίδει. Είναι κατάλληλο για τρόφιμα και με το ψεκαστικό σύστημα που διαθέτει κάνοντας τη διαδικασία πιο εύκολη.Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Εξοπλισμός
- Τηγάνι-κατσαρολάκι
- Ταψί 30x40 εκ
Υλικά
- 480 ml ελαιόλαδο
- 300 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα
- 175 γρ ζάχαρη
- 2 ΚΣ Ανθόνερο ALONA
- 60 ml κονιάκ
- 1/3 κγ μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γαρνίρισμα
Για επικάλυψη ζάχαρη:
- Ανθόνερο ALONA
- 200 γρ άχνη ζάχαρη
Για επικάλυψη σοκολάτας:
- 300 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 κγ Ανθόνερο ALONA
Οδηγίες
- Χτυπάω το ελαιόλαδο και προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και τα αρωματικά, 1 ΚΣ ανθόνερο ALONA , το κονιάκ μέσα στο οποίο διαλύω πρώτα τη μαγειρική σόδα.
- Ρίχνω σε 2-3 δόσεις τα αμύγδαλα ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
- Τέλος ενώνω το αλεύρι με το αλάτι και τα βάζω σταδιακά στο μείγμα (βάζοντας τον γάντζο στο μίξερ ή με μια μαρίζ στο χέρι).
- Ανοίγω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με λαδόκολλα από πάνω σε πάχος ½ εκ και με ένα κουπ πατ κόβω σε αστεράκια.
- Τα τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί αφήνοντας απόσταση το ένα από το άλλο.
- Συνεχίζω όμοια και με τα υπόλοιπα μέχρι να γεμίσει το ταψί φροντίζοντας να αφήσω μεταξύ τους απόσταση γιατί θα φουσκώσουν.
- Τα ψήνω στους 180°C, στις αντιστάσεις για 15 λεπτά.
- Όταν τους βγάλω από το φούρνο τους αφήνω να κρυώσουν τελείως πάνω στο ταψί (γιατί είναι εύθραυστοι και θα θρυμματιστούν).
- Για τους λευκούς κουραμπιέδες, ψεκάζω πάνω στο ταψί με το ανθόνερο ALONA, που διαθέτει ψεκαστικό σύστημα, και έναν-έναν τον βάζω πάνω στην άχνη ζάχαρη που έχω κοσκινίσει σε ένα μπολ. Αφού καλυφτεί η βάση του, τον παίρνω με το χέρι και τον κοσκινίζω με άχνη φροντίζοντας να καλυφθούν και τα πλαϊνά του.
- Για τους σοκολατένιους κουραμπιέδες, λιώνω τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα, προσθέτω το ελαιόλαδο και το ανθόνερο ALONA ανακατεύοντας τα καλά.
- Βουτάω έναν-έναν τους κουραμπιέδες στο μείγμα και τους βγάζω προσεκτικά πάνω στη λαδόκολλα. Τους αφήνω να στεγνώσουν τελείως.
- Τους μεταφέρω στην πιατέλα ή τους αποθηκεύω σε καλά κλειστό δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκοι, τραγανοί και μυρωδάτοι.
ΤΙΠΣ:
- Βάζω τα αμύγδαλα στο ταψί στους 160°C και τα ψήνω για 15-20 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν. Τα βγάζω και τα χτυπάω ελάχιστα στον πολυκόφτη να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια (να μην γίνουν σκόνη).
- Ανάλογα με το μέγεθος και στο σχήμα προσαρμόζω και τον χρόνο ψησίματος.
- Φροντίζω το πάχος της ζύμης που ανοίγω να μην είναι λεπτό γιατί θα θρυμματίζονται οι κουραμπιέδες και δεν θα κόβονται εύκολα.
*Η συνταγή είναι σε συνεργασία με την KPD HELLAS
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 150kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 2g | Fat: 9g | Saturated Fat: 1g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 7mg | Potassium: 39mg | Fiber: 1g | Sugar: 9g | Vitamin A: 1IU | Calcium: 13mg | Iron: 1mg