Νηστίσιμα ελιοπιτάκια διαφορετικά από άλλα που έχω φτιάξει, γιατί αυτά είναι Κυπριακά και τα κάνω με το Thermomix® TM6 .Τα βρήκα στην ενσωματωμένη εφαρμογή Cookidoo® που με οδηγεί βήμα-βήμα σε περισσότερες από 97.000 συνταγές από όλο τον κόσμο!Αντικαθιστά περίπου 20 μικρο-συσκευές κουζίνας μαζί, ζυγίζει, ζυμώνει, αλέθει και τόσα άλλα…Με το Thermomix® μπορώ να οργανώνω τα γεύματά όλης της εβδομάδας, τις λίστες αγορών μου και να προσαρμόζω τα συστατικά ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων!Έτσι, κάθε φορά έχω ένα σίγουρο αποτέλεσμα.Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 250 γρ χυμό πορτοκαλιού
- 120 γρ ηλιέλαιο
- 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ αλεύρι δυνατό
- 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
- 100 γρ κρεμμύδι
- 15 γρ φύλλα δυόσμο
- 50 γρ κόλιανδρο
- 25 γρ ελιές χωρίς κουκούτσι
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
- 25 γρ χυμό πορτοκαλιού
- 25 γρ σουσάμι
Οδηγίες
- Βάζω στον κάδο του Thermomix® TM6 το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι δυνατό, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, αναμειγνύω 10 δευτ./ταχύτητα 4 και, μετά, ρυθμίζω 1 λεπτ./. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτω με πετσέτα κουζίνας και αφήνω να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
- Για τη γέμιση βάζω στον κάδο του Thermomix® TM6 το κρεμμύδι, το δυόσμο, τον κόλιανδρο και κόβω 5 δευτ./ταχύτητα 6.
- Προσθέτω τις ελιές και κόβω 4 δευτ./ταχύτητα 4.5. Μεταφέρω στο καλαθάκι με ένα πιάτο από κάτω και πιέζω λίγο να στραγγίσουν. Μεταφέρω σε ένα μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο, ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Καλύπτω 2 ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήνω στην άκρη.
- Χωρίζω τη ζύμη που έχω αφήσει να ξεκουραστεί σε 4 ίσα κομμάτια, πλάθω το κάθε κομμάτι σε μπαστούνι και κόβω στα 8 ώστε να έχω 32 κομμάτια. Πλάθω το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα και, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγω σε φύλλο Ø 10-12 εκ. Απλώνω σε κάθε φύλλο 1 κουταλάκι γέμιση αφήνοντας περιμετρικά 1,5 εκ. κενό στις άκρες. Τυλίγω το κάθε κομμάτι σε ρολό, τοποθετώ στα ταψιά που έχω ετοιμάσει και πιέζω τις άκρες σε κάθε ρόλο για να δώσω σχήμα μισοφέγγαρου.
- Αλείφω όλα τα κομμάτια με το χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζω με το σουσάμι. Ψήνω για 20 λεπτά (170°C).
- Αφήνω να κρυώσουν προτού σερβίρω.
Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη VORWERK GREECE
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 105kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 2g | Fat: 5g | Saturated Fat: 0.5g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.01g | Sodium: 54mg | Potassium: 69mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 146IU | Vitamin C: 5mg | Calcium: 21mg | Iron: 1mg