Εμείς εδώ στην Κρήτη κάνουμε τα πάντα με τα καλιτσούνια, αλμυρά και γλυκά, τα κλείνουμε μέσα σε πιτάκια, τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε και τα σερβίρουμε είτε σαν ορεκτικά είτε σαν κεράσματα. Δεν γίνεται να είσαι από το νησί και η γιαγιά σου να μην σου έφτιαχνε κάποιου είδους καλιτσούνια, ειδικά αυτή την περίοδο των αποκριών θυμάμαι τη γιαγιά μου από τα Χανιά να φτιάχνει τηγανιτά κρομμυδοκαλίτσουνα, με ξινομυζήθρα.Με αφορμή την καμπάνια του Philadelphia «Philly της γεύσης» που αναγνωρίζει την αξία του φαγητού και μας ταξιδεύει σε 10 διαφορετικές ελληνικές τοποθεσίες που είναι διάσημες για το φαγητό τους μέχρι το τέλος Μαΐου, φτιάχνω Χανιώτικα κρομμυδοκαλίτσουνα αλλάζοντάς τα λίγο από τον παραδοσιακό τρόπο.Τα κάνω πιο ελαφριά ψήνοντάς τα στο φούρνο και χρησιμοποιώ τυρί κρέμα Philadelphia, αντί της παραδοσιακής ξινομυζήθρας, με τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή που ενώνει και κάνει τη γέμιση ακόμα πιο γλυκιά. Παράλληλα τρέχει και διαγωνισμός στο https://www.phillytisgefsis.gr/ που μπορείς να επισκεφτείς για να δεις όλες τις λεπτομέρειες και να πάρεις μέρος.Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 190 ml χλιαρό νερό
- 1 ΚΣ ρακή ή χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ αλεύρι δυνατό
Για τη γέμιση:
- 500 γρ κρεμμύδια
- 3 μέτριες ντομάτες κομμένες καρέ
- 150 γρ τυρί κρέμα Philadelphia σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 ΚΣ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 ml ελαιόλαδο
- ½ κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
Οδηγίες
- Για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό και μέσα του διαλύω τη ρακή και το αλάτι.
- Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Τη σκεπάζω και την αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Για τη γέμιση ξεφλουδίζω και κόβω τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και στα δυο (ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλα τα κρεμμύδια).
- Βάζω στην εστία σε δυνατή ένταση το τηγάνι και ζεσταίνω τα 60 ml ελαιόλαδο.
- Ρίχνω τα κρεμμύδια, τα αναδεύω ανά διαστήματα μέχρι να γίνουν διάφανα (3-4 λεπτά περίπου).
- Προσθέτω την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύω, μειώνω την ένταση σε μέτρια και αφήνω να βράσει, να ψηθεί η ντομάτα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά για 15-20 λεπτά.
- Βγάζω το τηγάνι από την εστία και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.
- Τέλος ενσωματώνω στο μείγμα το αλεύρι και το τυρί κρέμα Philadelphia.
- Γυρίζω στη ζύμη, παίρνω τη μισή ποσότητα και την ανοίγω (με τον πλάστη ή με μηχανή) σε πολύ λεπτό φύλλο.
- Κόβω με το κουπ-πατ (ή με πιατάκι του καφέ) δίσκους διάμετρού 10 εκ και όση ζύμη περισσεύει τη βάζω στο μπολ μαζί με την υπόλοιπη (σκεπασμένη να μην ξεραθεί).
- Τοποθετώ από 1 ΚΣ γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης, αλείφω με νερό τη μια άκρη και κλείνω τη γέμιση με τη ζύμη σαν μισοφέγγαρο.
- Με το πιρούνι πιέζω καλά την άκρη να κλείσει.
- Τα μεταφέρω ένα-ένα πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί και τα σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας μέχρι να γίνουν όλα.
- Προαιρετικά μπορώ να τα αλείψω με λίγο ελαιόλαδο πριν τα ψήσω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για περίπου 30 λεπτά.
- Σερβίρονται τόσο ζεστά όσο και κρύα.
Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη PHILADELPHIA GREECE
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 82kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 2g | Fat: 4g | Saturated Fat: 1g | Cholesterol: 5mg | Sodium: 58mg | Potassium: 72mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 170IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 12mg | Iron: 1mg