Ξέρω, ξέρω αλλά δεν γινόταν να μην τα φτιάξω, μου έχουν γίνει έμμονη ιδέα τελευταία. Καλτσόνε με σοκολάτα και μασκαρπόνε, αυτός ο συνδυασμός πίτσας στο γλυκό του, που κόβεις τη ζύμη και από μέσα βγαίνει ζεστή, ζεστή η πραλίνα με το μασκαρπόνε και γεμίζουν τον ουρανίσκο ηδονή.Είναι φανταστικά και πανεύκολα αρκεί να έχουμε ετοιμάσει τη ζύμη (που μπορούμε να συντηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες), βγάζουμε, γεμίζουμε, ψήνουμε και απογειωνόμαστε!Φτιάξε το και δημοσίευσε τη φωτογραφία σου στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories μας!
Εξοπλισμός
- Ταψί 30x40 εκ
- Κουζινομηχανή ή μπολ
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 265 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml γάλα ζεστό όχι καυτό
- 30 ml ελαιόλαδο
- 8 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι) ή 25 γρ (1 κύβο) φρέσκια νωπή μαγιά
- 1/8 κγ αλάτι
- ½ κγ ελαιόλαδο για επάλειψη
Για τη γέμιση:
- 4 ΚΣ γεμάτες κρέμα τυρί μασκαρπόνε
- 3 ΚΣ πραλίνα φουντουκιού δες ΕΔΩ πώς να την φτιάξεις
Γαρνίρισμα:
- Άχνη ζάχαρη
Οδηγίες
- Στο κάδο της κουζινομηχανής ρίχνω το ζεστό γάλα, ½ ΚΣ ζάχαρη, τη μαγιά και τα διαλύω.
- Προσθέτω 3-4 ΚΣ αλεύρι, ανακατεύω να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.
- Αφήνω 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια το μείγμα.
- Ρίχνω το ελαιόλαδο και συνεχίζω με το αλεύρι που έχω ενώσει πρώτα μαζί με το αλάτι.
- Βάζω τον κάδο στην κουζινομηχανή με τον γάντζο και ρίχνω το παραπάνω μείγμα σταδιακά αναδεύοντας.
- Αφήνω να ζυμωθεί καλά σε μέτρια-δυνατή ένταση για 7 λεπτά (συν άλλα 3 λεπτά αν ζυμώσω με το χέρι).
- Σκεπάζω και αφήνω σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει το μείγμα τον όγκο του για περίπου 2 ώρες (ή μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία, σβηστό με το φως αναμμένο).
- Βγάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνω λίγο φέρνοντας τις άκρες προς το κέντρο, δημιουργώ μια μπάλα και την χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
- Πλάθω κάθε ένα από αυτά όμοια σε μπάλα.
- Ανοίγω το πρώτο με τον πλάστη ή τα χέρια σε στρογγυλό σχήμα και σκεπάζω το δεύτερο με πετσέτα να μην ξεραθεί.
- Βάζω στη μια άκρη του 2 ΚΣ από το μασκαρπόνε και πάνω ου 1 ½ ΚΣ πραλίνα φουντουκιού την οποία απλώνω πάνω στο τυρί.
- Παίρνω την άλλη άκρη της ζύμης και τη διπλώνω σε μισοφέγγαρο, να καλύψει τη γέμιση.
- Κλείνω καλά τις άκρες της ζύμης για να μην φύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο (μπορώ να αλείψω με ένα πινέλο λίγο νερό για να κολλήσουν καλύτερα).
- Μεταφέρω το καλτσόνε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί και φτιάχνω το δεύτερο.
- Τα αλείφω από πάνω με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° C στον αέρα για 15 λεπτά, να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Τα βγάζω από το φούρνο, σερβίρω αμέσως και γαρνίρω κοσκινίζοντας λίγη άχνη ζάχαρη.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 969kcal | Carbohydrates: 126g | Protein: 24g | Fat: 40g | Saturated Fat: 14g | Cholesterol: 45mg | Sodium: 234mg | Potassium: 435mg | Fiber: 5g | Sugar: 22g | Vitamin A: 663IU | Calcium: 254mg | Iron: 7mg