Τα τελευταία χρόνια στις γιορτές φτιάχνω μπισκοτόσπιτα. Ξεκίνησα από μικρά σπιτάκια κι όσο περνάει ο καιρός γίνονται και μεγαλύτερα. Φέτος είπα να φτιάξω μια πόλη μικρή, γραφική. Με τρένο  και ποτάμι να την διασχίζει, και φυσικά πλοίο μέσα σ’ αυτό. Χρησιμοποίησα για τα σπίτια ζύμη με κανέλα και τζίντζερ, γλάσο για κόλλα και ζελεδάκια σε διάφορες γεύσεις για τα παράθυρα και τις πόρτες. Ακόμα έφτιαξα από καραμέλα το ποτάμι, καραμελάκια και χρωματιστή ζάχαρη για στόλισμα στις στέγες και στις εισόδους των σπιτιών και τέλος καρύδα σε όλο το έδαφος για χιόνι.


ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 85 γρ. ζάχαρη
  • 85 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι ή μελάσσα
  • 2 κ.σ. γλυκόζη
  • 2 αυγά
  • 530 γρ. αλεύρι
  • 4 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • 2 κ.γ. κανέλα

Για το γλάσο:

  • 3 ασπράδια αυγών
  • 4 κούπες άχνη ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κρεμόριο

Για το ποτάμι:

  • 133 γρ. νερό
  • 133 γρ. γλυκόζη
  • 333 γρ. ζάχαρη
  • μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα μπισκότα:

  1. Σ’ ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, τη σκόνη τζίντζερ και την κανέλα. Σ’ ένα μπολ του μίξερ χτυπάω το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα ν’ αφρατέψει. Χαμηλώνω την ταχύτητα και προσθέτω την κανονική και την καστανή ζάχαρη, το μέλι και τη γλυκόζη. Συνεχίζω ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά και έπειτα το μίγμα του αλευριού.
  2. Βάζω για 15 λεπτά στο ψυγείο και μετά ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη και κόβω τους τοίχους αφού πρώτα τους έχω σχεδιάσει σε χαρτόνι. Για πόρτες και παράθυρα χρησιμοποιώ κουπ πάτ για μπισκότα και μέσα κόβω κομματάκια ζελεδάκια.
  3. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς κελσίου για 10 – 12 λεπτά. Αφήνω να κρυώσουν πλήρως.

Για το γλάσο:

  1. Σε μπολ του μίξερ σε υψηλή ταχύτητα χτυπάω καλά τα ασπράδια να ασπρίσουν και να διπλασιάσουν τον όγκο τους. Χαμηλώνω ταχύτητα και ρίχνω το κρεμόριο και την άχνη σιγά σιγά. Τέλος αν θέλω μπορώ να προσθέσω χρώμα ζαχαροπλαστικής για να δώσω χρώμα.
  2. Το βάζω σε κορνέ και το χρησιμοποιώ για να κολλήσω τους τοίχους μεταξύ τους αλλά και για να δημιουργήσω κεραμίδια στις στέγες των σπιτιών.

Για το ποτάμι:

  1. Σ ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά ανακατεύω και αφήνω να βράζει για 50 λεπτά με 1 ώρα. Δοκιμάζω αν είναι έτοιμη η καραμέλα όταν σε ένα ποτήρι κρύο νερό ρίξω λίγο από το μίγμα και όταν το πιάσω γίνει σκληρό όπως η καραμέλα.
  2. Το ρίχνω αμέσως στο καλούπι που έχω δημιουργήσει με λαδόκολλά και αφήνω να κρυώσει και να στεγνώσει καλά, τουλάχιστον 4 – 5 ώρες.