Το πιο εθιστικό κουλουράκι που θα δοκιμάσεις! Αυτά τα κουλουράκια λαδιού με σουσάμι είναι το κλασικό, αγαπημένο γλυκό της γιαγιάς – αλλά χωρίς αλισίβα, για να μπορεί να τα φτιάξει ο καθένας εύκολα στο σπίτι.Τραγανά, τέλεια για να τα βουτήξεις στον καφέ ή στο γάλα σου κάθε ώρα της μέρας. Δοκίμασέ τα μία φορά… και δεν θα σταματήσεις! Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!


Υλικά
- 420 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 180 ml ελαιόλαδο
- 180 γρ ζάχαρη
- 120 ml χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1 ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 λεμονιού το ξύσμα
- 20 ml ρακί ή λευκό ξύδι
- 1 κ.γ μέλι
- 200 γρ σουσάμι
Οδηγίες
- Στο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάω με το σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
- Διαλύω στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα (προσοχή θα αφρίσει), τα προσθέτω στο υπόλοιπο μείγμα.
- Ενώνω το μπείνιν πάουντερ με το αλεύρι και τα βάζω σε δόσεις στο μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που δεν κολλάει.
- Τη σκεπάζω και βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Παίρνω κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μανταρινιού και τα πλάθω σε κορδόνι διαμέτρου περίπου 1 εκ.
- Κόβω ανά 10 εκ. και πλάθω σε μπαστουνάκια.
- Ένα-ένα τα βουτάω σε βαθύ πιάτο με νερό χλιαρό στο οποίο έχω διαλύσει λίγο μέλι. Έπειτα τα βουτάω στο επόμενο πιάτο με το σουσάμι, τα γυρίζω να καλυφθούν καλά με αυτό και τα βάζω στη σειρά σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα για 20 λεπτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 82kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 1g | Fat: 4g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 3g | Sodium: 11mg | Potassium: 37mg | Fiber: 1g | Sugar: 3g | Vitamin A: 5IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 38mg | Iron: 1mg