Ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα φουντουκιένιο κέικ με έξτρα σοκολατένια γέμιση και ρευστή πραλίνα στο κέντρο να τον ξαφνιάζει; Σίγουρα όχι πολλοί, σίγουρα όχι εγώ.Συνόδευσε το με ζεστό ρόφημα σοκολάτας ή καφέ και θα το απογειώσεις!
Υλικά
- 230 γρ πραλίνα φουντουκιού
- 170 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 γρ στραγγιστό γιαούρτι
- 220 γρ ζάχαρη
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 280 γρ αλεύρι μαλακό
- 80 γρ φούντουκια σκόνη
- 1 πακέτο μπέικιν πάουντερ 20γρ
- 1 πρέζα αλάτι
- 20 γρ σκόνη κακάο
Οδηγίες
- Σε μια σταθερή επιφάνεια πάνω σε λαδόκολλα με δυο κουτάλια της σούπας φτιάχνω μπουκιές από την πραλίνα φουντουκιού. Περίπου 10 στον αριθμό.
- Τια βάζω στην κατάψυξη για 2 ώρες να παγώσουν.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάω καλά το βούτυρο με το γιαούρτι να αφτατέψουν.
- Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το ανακάτεμα.
- Ρίχνω ένα – ένα τα αυγά και τα ενσωματώνω στο μείγμα.
- Αρωματίζω με τη βανίλια.
- Σε ένα άλλο μπολ ενώνω το αλεύρι, τα φουντούκια σκόνη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μαζί.
- Βάζω σε τρεις δόσεις τα άλευρα στο μείγμα του μίξερ αναδεύοντας.
- Αφαιρώ από το τελικό μείγμα το ¼ και το ανακατεύω καλά με το κακάο.
- Αφού βουτυρώσω μια φόρμα του κέικ (με άνοιγμα στη μέση) διαμέτρου 26 – 28 εκ ρίχνω την μισή ποσότητα από το μείγμα της βανίλιας και το απλώνω.
- Έπειτα βάζω το σοκολατένιο μείγμα και πάνω του τοποθετώ τις παγωμένες κουταλιές της πραλίνας φουντουκιού.
- Σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα βανίλιας.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνου, στους 180*C για 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
- Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
- Σερβίρεται ζεστό και κρύο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 433kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 8g | Fat: 23g | Saturated Fat: 14g | Cholesterol: 86mg | Sodium: 315mg | Potassium: 205mg | Fiber: 3g | Sugar: 29g | Vitamin A: 433IU | Calcium: 152mg | Iron: 2mg