Ο σοκολατένιος κορμός πραλίνας είναι το ιδανικό γλυκό για να ολοκληρωθεί το Χριστουγεννιάτικο γεύμα!Αέρινος, δροσερός και σοκολατένιος λιώνει στο στόμα, αφήνοντας μόνο την τραγανή επικάλυψη της πραλίνας στον ουρανίσκο. Η διακόσμηση με λεπτή στρώση πραλίνας, προσδίδει έναν αέρα πολυτέλειας και γοητείας στο γιορτινό γλυκό, είναι η τέλεια συνταγή για να μοιραστούμε τη χαρά των Χριστουγέννων με τους αγαπημένους σας. Κάθε γιορτή είναι ένα μαγικό ταξίδι και ας δημιουργήσουμε αξέχαστες γεύσεις που θα μας συντροφεύσουν σε αυτήν την περίοδο γεμάτη αγάπη και ευτυχία!Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Υλικά
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 90 γρ ζάχαρη
- 2 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 90 γρ. αλεύρι
Για γέμιση:
- 150 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 ml κρέμα γάλακτος κρύα
- 2 κ. σ. άχνη ζάχαρη
- 2 κ. σ. άλειμμα πραλίνα φουντουκιού π.χ.Nutella
Πραλίνα για γαρνίρισμα:
- 40 γρ αμύγδαλα ωμά
- 80 γρ ζάχαρη
- 1 κ. σ. νερό
Οδηγίες
- Στο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά για 5 λεπτά να αφρατέψουν.
- Προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζω με τη βανίλια και το αλεύρι.
- Απλώνω το μείγμα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί (30 x 27 εκ) απλώνοντας με τη σπάτουλα να γίνει ίσιο και με ομοιόμορφο πάχος.
- Ψήνω σε προθαρμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 18-20 λεπτά (μόλις δω να σκουραίνουν οι άκρε του το βγάζω).
- Το αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει, το ξεκολλάω απαλά από το αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγω όσο είναι ακόμα ζεστό με πετσέτα κουζίνας αφήνοντας το τυλιγμένο να κρυώσει.
- Σε άλλο μπολ χτυπάω το μασκαρόνε να μαλακώσει και ρίχνω τη κρέμα γάλακτος συνέχιζοντας την ανάδευση μέχρι να σφίξει.
- Προσθέτω την άχνη, την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ξετυλίγω το παντεσπάνι και απλώνω το παράπανω μείγμα κρατώντας το ¼ αυτού.
- Τυλίγω πάλι το παντεσπάνι σε ρολό και το βάζω με την ένωση προς τα κάτω, στην πιατέλα με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.
- Το καλύπτω εξωτερικά με τη γέμιση που κράτησα και αφήνω λίγη που τη βάζω σε κορνέ.
- Για να φτιάξω την πραλίνα αμυγδάλου (αναλυτικά σε βίντεο μπορείς να τη δεις ΕΔΩ), σε ένα μικρό τηγανάκι ή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζω την ζάχαρη την περιλούζω με το νερό, ανακατεύοντας να υγρανθεί όλη. Τοποθετώ το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς ν’ ανακατεύω καθόλου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφήνω να βράζει μέχρι να πάρει το χρυσό χρώμα της καραμέλας. Δεν αφήνω πολύ γιατί θα καεί και θα πικρίσει η καραμέλα. Προσθέτω τα αμύγδαλα ανακινώντας λίγο μόνο από το χερούλι, χωρίς να βάλω μέσα στο μίγμα κουτάλι.
- Κατεβάζω από τη φωτιά και τη ρίχνω πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί γρήγορα. Απλώνω όσο μπορώ την καραμέλα με τα αμύγδαλα σε λεπτή στρώση.
- Αφήνω την πραλίνα να κρυώσει (όχι μέσα στο ψυγείο), σε δροσερό, χωρίς υγρασία μέρος. Στο γουδί ή στον πολυκόφτη, σπάω την πραλίνα που έχει κρυώσει σε μικρότερα κομμάτια και τη θρυμματίζω σε πολύ μικρά κομμάτια ή σκόνη.
- Πασπαλίζω με αυτή το ρολό από πάνω και με το κορνέ δημιουργώ ροζέτες στην κορυφή, στις οποίες βάζω από ένα αμύγδαλο.
- Βάζω το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 4 ώρες τουλάχιστον.
- Αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί κάτω από το ρολό και κόβω σε κομμάτια για να σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 325kcal | Carbohydrates: 32g | Protein: 5g | Fat: 20g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 4g | Trans Fat: 0.01g | Cholesterol: 87mg | Sodium: 36mg | Potassium: 108mg | Fiber: 1g | Sugar: 23g | Vitamin A: 577IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 62mg | Iron: 1mg