Ζουμερό και αρωματικό κέικ μήλου με γλυκά μπαχαρικά, εύκολο για να μας κάνει παρέα στα ζεστά ροφήματα.Η ιδιαίτερη οξύτητα του φρούτου, δίνει μοναδικό χαρακτήρα σε αυτό το κέικ που περιέχει χυμό και τριμμένο μήλο.Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 115 γρ βούτυρο
- 60 ml ελαιόλαδο
- 250 γρ ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κγ μπέικιν πάουντερ
- ½ κγ μαγειρική σόδα
- 1 ½ κγ κανέλα σκόνη
- ¾ κγ τζίντζερ σκόνη
- ¼ κγ μοσχοκάρυδο
- ½ κγ αλάτι
- 240 ml χυμό μήλου
- 2 μήλα τριμμένα
Για επικάλυψη:
- 2 ΚΣ βούτυρο λιωμένο
- 100 γρ ζάχαρη
- ½ κγ κανέλα
Οδηγίες
- Χτυπάω το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
- Ενσωματώνω ένα-ένα τα αυγά και έπειτα τη βανίλια.
- Ενώνω το αλεύρι με την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
- Τα προσθέτω εναλλάξ με το χυμό μήλου.
- Καθαρίζω και τρίβω τα 2 μήλα(στον τρίφτη της ντομάτας) και τα προσθέτω στο μείγμα.
- Μεταφέρω το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα με δακτύλιο στη μέση.
- Ισιώνω την επιφάνεια του και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά(δοκιμάζω στη μέση του κέικ με ένα μαχαίρι αν είναι έτοιμο).
- Βγάζω, το αφήνω να κρυώσει 15 λεπτά και το αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
- Το αλείφω με το πινέλο με το λιωμένο βούτυρο και αφού ανακατέψω τη ζάχαρη με την κανέλα, τα πασπαλίζω για να κολλήσουν στην επιφάνεια του.
ΤΙΠ:
- Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε μετά τα αυγά, 4 ΚΣ ξύδι λευκό, του προσθέτει μια οξύτητα που του ταιριάζει.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 367kcal | Carbohydrates: 55g | Protein: 4g | Fat: 15g | Saturated Fat: 7g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 57mg | Sodium: 241mg | Potassium: 167mg | Fiber: 2g | Sugar: 35g | Vitamin A: 365IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 47mg | Iron: 1mg