Χτυπάω το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Ενσωματώνω ένα-ένα τα αυγά και έπειτα τη βανίλια.
Ενώνω το αλεύρι με την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Τα προσθέτω εναλλάξ με το χυμό μήλου.
Καθαρίζω και τρίβω τα 2 μήλα(στον τρίφτη της ντομάτας) και τα προσθέτω στο μείγμα.
Μεταφέρω το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα με δακτύλιο στη μέση.
Ισιώνω την επιφάνεια του και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά(δοκιμάζω στη μέση του κέικ με ένα μαχαίρι αν είναι έτοιμο).
Βγάζω, το αφήνω να κρυώσει 15 λεπτά και το αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
Το αλείφω με το πινέλο με το λιωμένο βούτυρο και αφού ανακατέψω τη ζάχαρη με την κανέλα, τα πασπαλίζω για να κολλήσουν στην επιφάνεια του.