Κανόνες υγιεινής τροφίμων

 

Σε ένα τραπέζι, μαγειρεύουμε, τρώμε  κι ευχαριστιόμαστε, φροντίζοντας πάντα για το καλύτερο για την οικογένεια και τους φίλους μας!  

Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), μας ενημερώνει για τον ρόλο της επιστήμης πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων και τον ρόλο της ΕΕ στην προσπάθεια αυτή μέσω της επικοινωνιακής εκστρατείας #EUChooseSafefood

 

Κανόνες υγιεινής τροφίμων

 

Οι κανόνες υγιεινής τροφίμων αφορούν όλους μας! Και γνωρίζουμε ήδη τα περισσότερα γύρω από αυτό το θέμα. Βάζοντας, όμως τη λίστα αυτή στο ψυγείο, σαν μια γρήγορη υπενθύμιση, μπορούμε να αποφύγουμε πάνω από 200 διαφορετικές ασθένειες από μη ασφαλή τρόφιμα!  

Τα πιο βασικά; 

Καθαριότητα: 

  • Πλένουμε πάντα τα χέρια μετά την τουαλέτα και πριν από την προετοιμασία φαγητού. 
  •  Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες φαγητού και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε.  
  • Κρατάμε τα ζώα μακριά από την κουζίνα.  

Διαχωρισμός ωμού/μαγειρεμένου φαγητού:  

  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικά σκεύη αποθήκευσης/επεξεργασίας  
  • Φροντίζουμε να μην έρχονται σε επαφή   

Καλό μαγείρεμα:  

  • Σε κρέας, θαλασσινά, αυγά  
  • Φροντίζουμε ώστε τα μαγειρεμένα να έχουν βράσει/ψηθεί καλά. 
  • Καλό ζέσταμα στο μαγειρεμένο φαγητό  

Θερμοκρασίες:  

  • Δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από 2 ώρες  
  • Δεν αποθηκεύουμε μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό. διάστημα  
  • Ψύχουμε το μαγειρεμένο φαγητό άμεσα στους -5°C 
  • Διατηρούμε ζεστό το μαγειρεμένο. φαγητό πριν το σερβίρισμα (στους 60°C) 

Ασφαλής απόψυξη:  

  • Αποψύχουμε μέσα στο ψυγείο, στη συντήρηση  
  • Ελέγχουμε πάντα τις οδηγίες, γιατί κάποια κατεψυγμένα τρόφιμα ψήνονται αμέσως  

Γενικές οδηγίες:  

  • Χρησιμοποιούμε καθαρό νερό  
  • Επιλέγουμε φρέσκα/ εποχικά προϊόντα  
  • Επιλέγουμε επεξεργασμένα τρόφιμα για λόγους ασφαλείας (π.χ. παστεριωμένο γάλα)  
  • Πλένουμε καλά τα ωμά λαχανικά  
  • Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης  

 

Κανόνες υγιεινής τροφίμων

 

Δίνουμε μεγάλη προσοχή σε κάποια ωμά τρόφιμα, που ευθύνονται για τροφική δηλητηρίαση από τη σαλμονέλα.  

Τη σαλμονέλα τη βρίσκουμε κυρίως στα αυγά και στο ωμό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό). Είναι ένα είδος βακτηρίου που ευθύνεται για πάνω από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης στην Ευρώπη ετησίως.  Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων όταν δηλαδή, έρθουν σε επαφή τα παραπάνω τρόφιμα με ωμά φρούτα και λαχανικά.  

Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι ο πυρετός, η διάρροια, οι κοιλιακές κράμπες. Αν η μόλυνση περάσει στο αίμα, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.  

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιστήμη πίσω από τα ασφαλή τρόφιμα της ΕΕ μπορείς να επισκεφθείς το site της εκστρατείας #EUChooseSafeFood αλλά και για να ενημερώνεσαι συνεχώς επισκέψου το site του ΕΦΕΤ 

 

  • Το άρθρο έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)