Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

 

ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

Το τραπέζι, τη διακόσμηση, το σερβίτσιο και όλα τα οργανώνουμε από την προηγούμενη ημέρα και τα σκεπάζουμε με ένα καθαρό τραπεζομάντιλο από πάνω.

Επίσης τα σερβίτσια στα γύρω τραπεζάκια ή στο σαλόνι τα έχουμε οργανώσει ώστε να ξέρουμε που θα μπει κάθε πράγμα και μένει μόνο το σερβίρισμα για τη γιορτινή μέρα που το κάνουμε κάποιες ώρες νωρίτερα.

ΠΟΤΑ

Ποτά και αναψυκτικά τα έχουμε από την προηγούμενη μέρα στο ψυγείο.

ΨΩΜΙΑ

Μπορούν να είναι έτοιμα 1 μέρα πριν ή να τα έχουμε στην κατάψυξη και να βγάλουμε εκείνη την ημέρα.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι paxxi

 

ΟΡΕΚΤΙΚΑ – ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

Προσέχουμε φτιάχνοντας το μενού να μην χρειάζονται όλα ψήσιμο ή ετοιμασία την τελευταία στιγμή.

Τυριά και αλείμματα θα μένει μόνο το σερβίρισμα τους.

ΣΑΛΑΤΕΣ

Κόβουμε και φτιάχνουμε τις σαλάτες την ίδια μέρα το πρωί μόνο τα στερεά υλικά, χωρίς τα καρυκεύματα ή τα υγρά. Τη σάλτσα τη φτιάχνουμε σε ένα βαζάκι και την έχουμε έτοιμη αποθηκευμένη το ψυγείο.

Έτσι την ώρα του τραπεζιού βάζουμε τα έτοιμα λαχανικά, προσθέτουμε τα καρυκεύματα, τη σάλτσα ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη/ες.

ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ

Είναι αυτό στο οποίο θα δώσουμε την προσοχή και το χρόνο μας.

Προετοιμάζουμε ανάλογα τα υλικά μας και τον χρόνο μας, δεν τα αφήνουμε τελευταία στιγμή, όλα πρέπει να είναι έτοιμα πριν έρθουν οι καλεσμένοι για να μπορούμε να τους υποδεχτούμε και να ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.

ΓΛΥΚΑ

Τα γλυκά οφείλουν να είναι έτοιμα από τις προηγούμενες ημέρες.

Τα κλασικά κουραμπιέδες-μελομακάρονα θα υπάρχουν, κάποια τούρτα επίσης πρέπει 1-2 μέρες πριν να είναι έτοιμη (και γευστικά έχουν ενωθεί τα υλικά και είναι καλύτερη) όπως και η βασιλόπιτα ή κάποιο γιορτινό κέικ, θα έχουν φτιαχτεί από προηγούμενες μέρες και θα είναι κλεισμένα καλά.

Τούρτα χριστουγεννιάτικη
Μπισκότα χριστουγεννιάτικα