Ένα διήμερο στην Ανατολική Κρήτη σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων στη μοναστηριακή κουζίνα, με αφορμή τη νίκη της Κωνσταντίνας Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου για τις Χώρες της Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ στον τοπικό διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef 2018. Η Κωνσταντίνα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο το 2018.
Αν και τέλος Οκτωβρίου η Κρήτη ακόμα ήταν καλοκαιρινή. Η διαδρομή μέχρι την Ιεράπετρα πρώτο σταθμό, ήταν εύκολη με ηλιόλουστα τοπία και η θάλασσα λάδι μας υπενθυμίζει ότι το νησί βρίσκεται ακόμα σε ζεστή διάθεση.
Φτάνοντας στο Coriva Beach Hotel & Aroma Creta στο Κουτσουνάρι, κατευθυνόμαστε αμέσως στο εστιατόριο Pealagos Sea Side του ξενοδοχείου, για να απολαύσουμε ένα light lunch. Με θέα το απέραντο γαλάζιο και την παραλία που ακόμα έχει λουόμενους, ξεκινάμε το γεύμα μας.
Πολύχρωμα καρότα με νεροκάρδαμο, κόκκινη ρόκα, αβοκάντο και Κρητικά τυριά σε καύκαλο χαρουπιού
Baquetina με ηλιόσπορο, δροσερή σαλάτα αβοκάντο, πιπεριές και μανούρι
Τελειώνοντας τακτοποιούμαστε σύντομα στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε για την Ιερά Μονή Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας σε μια φιδίσια διαδρομή από εκείνες που φημίζεται η Κρήτη όταν αφήσεις τον βόριο άξονα. Το τοπίο τραχύ, όμως ο γλυκός καιρός, το μαλακώνει κι αυτό, ενώ το φως της δύσης τα κάνει όλα τα παίρνουν κόκκινο χρώμα.
Τα ψωμιά έτοιμα για φουρνάρισμα με τον σεφ Μιχάλη Χάσικο
Βελανιδόψωμα, χαρουπόψωμα, πατατόπψωμα
Φτάνοντας μας καλωσορίζουν όλοι και παρακολουθούμε τα ψωμιά που είναι έτοιμα για το φούρνο. Έχουν ετοιμαστεί βελανιδόψωμο, χαρουπόψωμό και πατατόψωμο που θα συνοδεύουνε το δείπνο που θα ακολουθήσει. Κατευθυνόμαστε στο εσωτερικό της μονής που θυμίζει φρούριο και ο Ηγούμενος μας κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή και ξενάγηση στο μουσείο της Μονής. Η Μονή Τοπλού παράγει πολλά προϊόντα και επισκεπτόμαστε το οινοποιείο για μια μικρή γευσιγνωσία σε 4 από τα κρασιά παραγωγής της.
Με την chef Κωνσταντίνας Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου
Στο οινοποιείο της Μονής
Αφού πια έχει νυχτώσει πηγαίνουμε στην κεντρική αίθουσα για το δείπνο που αποτελεί και το σκοπό της επίσκεψης μας. Με το που ανοίγουν οι πόρτες το θέαμα είναι εντυπωσιακό, μοναστηριακά μακριά τραπέζια, εκκλησιαστικοί πολυέλαιοι και αγιογραφίες δίνουν έναν αέρα πολυτέλειας στο μοναστήρι. Η διακόσμηση των τραπεζίων με απλά υλικά, λινάτσα, κλαδιά ελιάς και ένα κλωνάρι δεντολίβανο στο σημείο που αναγράφονται τα ονόματα των θέσεων.
Δαμασκινοελιές / Ελαιόλαδο / Θαλασσινό Αλάτι / Κρητικά βότανα
Η σεφ μας λέει λίγα λόγια για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό και την έμπνευση που κρύβεται γύρω από το πιάτο «Ελλήνων Γεύσεις» που δημιούργησε. Ακολούθησε αρχές της μοναστηριακής κουζίνας δηλαδή απλά και υγιεινά υλικά, πολλά από αυτά τα καλλιεργούν οι μοναχοί, δίνοντας όμως ένα εύγευστο και ευφάνταστο αποτέλεσμα με αυτά. Μέντορας της στο ταξίδι αυτό, είναι ο σεφ Νίκος Ρούσσος, με την υποστήριξη του οποίου συνεχίζει για τον τελικό στο Μιλάνο.
Το δείπνο στη μονή
Το βραβευμένο πιάτο Sigmature dish S.Pellegrino Young Chef 2018 “Ελλήνων γεύσεις”
Το δείπνο περιλαμβάνει 8 πιάτα συνοδευόμενα από τα αντίστοιχα κρασιά το κάθε ένα. Στο τέλος το επιδόρπιο καταλήγει με ρακή της Μονής και τελειώνουμε με ένα Nespresso που είναι απαραίτητο.
Όλα τα μενού τα είχε επιμεληθεί η βραβευμένη Κωνσταντίνα και στο δείπνο δοκιμάσαμε το πιάτο με το οποίο διαγωνίστηκε στο Τελ Αβίβ, το «Ελλήνων Γεύσεις». Τα πιάτα συνόδευαν το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S. Pellegrino από τις Ιταλικές Άλπεις και το βελούδινο, μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό της Τοσκάνης Aqua Panna.
Ο γλύπτης Μιχάλης Βουζουνεράκης με τη σεφ Κων/να Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου
Πίτα χαρουπιού με κρητικά αρωματικά & χόρτα
Μυζηθρόπιτες με σάλτσα φρέσκου σύκου
Την επόμενη μέρα όλοι ξυπνήσαμε αργά, βρεθήκαμε στο εστιατόριο και με θέα το Λυβικό πέλαγος απολαύσαμε ένα ατελείωτο brunch με Κρητικές γεύσεις. Εκεί έγινε και παρουσίαση του γλύπτη Μιχάλη Βουζουνεράκη για το πάντρεμα της τέχνης με τη γαστρονομία «Μήτηρ απάντων γαία και κοινή τροφός».
Μεσημεράκι και κάνουμε μια γρήγορη βόλτα στην Ιεράπετρα για μια ρακή. Στο δρόμο μια στάση στου Καραλάκη, μια φάρμα βιολογικής καλλιέργειας με προϊόντα νέα και παλιά σε μια οικογενειακή επιχείρηση.
Στάση στην Ιεράπετρα για ρακή και μεζέδες
Μελιτζανάκι – Βιολογική Φάρμα Καραλάκη
Ο καιρός άρχισε να αγριεύει στο δρόμο του γυρισμού, ανεβαίνοντας στην Νεάπολη για να επισκεφτούμε στην Ιερά Μονή Κρεμαστών, με θέα στα βουνά. Οι λιγοστές καλόγριες μας ξενάγησαν και μαζί με τη σεφ είχαν ετοιμάσει παραδοσιακά γλυκά και ροφήματα.
Ιερά Μονή Κρεμαστών
Παραδοσιακά γλυκά
Βράδυ πια φτάσαμε στο Ηράκλειο. Ελπίζω να ταξιδέψατε κι εσείς μαζί μας στην ανατολική Κρήτη και γευτήκατε κάποια από τα πιάτα μας.
* Το βίντεο και η ανάρτηση δεν είναι χορηγούμενα.