Το ιδανικό Κυριακάτικο κέικ για να μυρίσει το σπίτι: ζέβρα κέικ πορτοκάλι – σοκολάτα!Δίχρωμο με φέτες καραμελωμένου πορτοκαλιού εξωτερικά και δύο γεύσεις που νιώθεις εναλλάξ…και ένα μυστικό υλικό που δίνει το έντονο χρώμα του και προσδίδει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Υλικά
Σιρόπι:
- 3 πορτοκάλια σε φέτες
- 250 γρ ζάχαρη
- 300 ml νερό
- 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για κέικ:
- 75 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ ζάχαρη
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ. γ. κουρκουμά
- ½ πορτοκαλιού το ξύσμα
- 75 ml ελαιόλαδο ή άλλο λάδι
- 180 ml χυμό πορτοκαλιού
- 7 γρ μαγειρική σόδα
- 295 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 17 γρ κακάο σκόνη
Οδηγίες
- Πλένω και κόβω τα πορτοκάλια σε φέτες μέτριου πάχους.
- Τα βάζω σε ένα κατσαρολάκι, γεμίζω με νερό να τα σκεπάζει και ανάβω σε υψηλή ένταση την εστία. Όταν αρχίσει να βράζει, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, βάζω μια κουτάλα από πάνω να τα συγκρατεί μέσα στο νερό και τα αφήνω για 5 λεπτά.
- Στραγγίζω το νερό, γεμίζω με νέο και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά.
- Βγάζω τις φέτες του πορτοκαλιού στο πιάτο και ρίχνω στο κατσαρολάκι τα 250 γρ ζάχαρη, τα 300ml νερό, τη βανίλια, σε μέτρια ένταση, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Βάζω μια-μια τις φέτες πορτοκαλιού μέσα και τις αφήνω να σιγοβράζουν για 10 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτω νερό για να τις καλύπτει. Τις βγάζω σε πιάτο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να ενωθούν.
- Ρίχνω ένα-ένα τα αυγά και αρωματίζω με τη βανίλια, τον κουρκουμά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Προσθέτω το λάδι και σε ένα ποτήρι με το χυμό πορτοκαλιού διαλύω τη σόδα ανακατεύοντας και κρατώντας τα πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει το μείγμα.
- Τα βάζω στο μπολ και αφού ενώσω το αλεύρι με λίγο αλάτι τα ρίχνω σε δόσεις στο μείγμα.
- Σε άλλο μπολ μεταφέρω τη μισή ποσότητα μείγματος και την ανακατεύω με το κακάο.
- Βουτυρώνω και αλευρώνω μια 24 εκ. φόρμα με σούστα και τοποθετώ στη βάση και λίγο στα τοιχώματα τις φέτες πορτοκαλιού φροντίζοντας να καλύπτει λίγο η μια την άλλη.
- Έπειτα ρίχνω εναλλάξ κουτάλες της σούπας, μια με το μείγμα πορτοκαλιού και μια με το σοκολατένιο.
- Χτυπάω απαλά τη φόρμα στον πάγκο να ισιώσει η επιφάνεια της και τη βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 55 λεπτά περίπου.
- Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
- Ρίχνω 2-3 κουταλιές της σούπας από το σιρόπι πορτοκαλιού, αφήνω να απορροφηθεί για 30 λεπτά και έπειτα κόβω σε κομμάτια.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 385kcal | Carbohydrates: 66g | Protein: 5g | Fat: 12g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 54mg | Sodium: 267mg | Potassium: 143mg | Fiber: 2g | Sugar: 45g | Vitamin A: 303IU | Vitamin C: 21mg | Calcium: 27mg | Iron: 2mg