Το ιδανικό Κυριακάτικο κέικ για να μυρίσει το σπίτι: ζέβρα κέικ πορτοκάλι – σοκολάτα!
Δίχρωμο με φέτες καραμελωμένου πορτοκαλιού εξωτερικά και δύο γεύσεις που νιώθεις εναλλάξ…και ένα μυστικό υλικό που δίνει το έντονο χρώμα του και προσδίδει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Ζέβρα κέικ πορτοκάλι - σοκολάτα
Ζέβρα κέικ πορτοκάλι - σοκολάτα
No ratings yet
Χρόνος
Προετοιμασίας
45 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
55 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 40 Λεπ.
Πιάτο Γλυκά, Κέικ
Μερίδες 12 Κομμάτια
Θερμίδες 385

Υλικά

Σιρόπι:

  • 3 πορτοκάλια σε φέτες
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για κέικ:

  • 75 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ. γ. κουρκουμά
  • ½ πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 75 ml ελαιόλαδο ή άλλο λάδι
  • 180 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 7 γρ μαγειρική σόδα
  • 295 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 17 γρ κακάο σκόνη

Οδηγίες
 

  • Πλένω και κόβω τα πορτοκάλια σε φέτες μέτριου πάχους.
  • Τα βάζω σε ένα κατσαρολάκι, γεμίζω με νερό να τα σκεπάζει και ανάβω σε υψηλή ένταση την εστία. Όταν αρχίσει να βράζει, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, βάζω μια κουτάλα από πάνω να τα συγκρατεί μέσα στο νερό και τα αφήνω για 5 λεπτά.
  • Στραγγίζω το νερό, γεμίζω με νέο και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά.
  • Βγάζω τις φέτες του πορτοκαλιού στο πιάτο και ρίχνω στο κατσαρολάκι τα 250 γρ ζάχαρη, τα 300ml νερό, τη βανίλια, σε μέτρια ένταση, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Βάζω μια-μια τις φέτες πορτοκαλιού μέσα και τις αφήνω να σιγοβράζουν για 10 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτω νερό για να τις καλύπτει. Τις βγάζω σε πιάτο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να ενωθούν.
  • Ρίχνω ένα-ένα τα αυγά και αρωματίζω με τη βανίλια, τον κουρκουμά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Προσθέτω το λάδι και σε ένα ποτήρι με το χυμό πορτοκαλιού διαλύω τη σόδα ανακατεύοντας και κρατώντας τα πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει το μείγμα.
  • Τα βάζω στο μπολ και αφού ενώσω το αλεύρι με λίγο αλάτι τα ρίχνω σε δόσεις στο μείγμα.
  • Σε άλλο μπολ μεταφέρω τη μισή ποσότητα μείγματος και την ανακατεύω με το κακάο.
  • Βουτυρώνω και αλευρώνω μια 24 εκ. φόρμα με σούστα και τοποθετώ στη βάση και λίγο στα τοιχώματα τις φέτες πορτοκαλιού φροντίζοντας να καλύπτει λίγο η μια την άλλη.
  • Έπειτα ρίχνω εναλλάξ κουτάλες της σούπας, μια με το μείγμα πορτοκαλιού και μια με το σοκολατένιο.
  • Χτυπάω απαλά τη φόρμα στον πάγκο να ισιώσει η επιφάνεια της και τη βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 55 λεπτά περίπου.
  • Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
  • Ρίχνω 2-3 κουταλιές της σούπας από το σιρόπι πορτοκαλιού, αφήνω να απορροφηθεί για 30 λεπτά και έπειτα κόβω σε κομμάτια.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 385kcal | Carbohydrates: 66g | Protein: 5g | Fat: 12g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 54mg | Sodium: 267mg | Potassium: 143mg | Fiber: 2g | Sugar: 45g | Vitamin A: 303IU | Vitamin C: 21mg | Calcium: 27mg | Iron: 2mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram