Η χοιρινή τηγανιά με άρωμα πορτοκαλιού και ρύζι είναι το πιάτο που θα κάνει το τραπέζι σου να ξεχωρίσει!Ζουμερό χοιρινό, αρωματισμένο με φρέσκο πορτοκάλι, που δένει τέλεια με αφράτο ρύζι για ένα αποτέλεσμα απλά ακαταμάχητο! Γρήγορο και εύκολο στην προετοιμασία, αλλά τόσο εντυπωσιακό που όλοι θα νομίζουν πως πέρασες ώρες στην κουζίνα!Ιδανικό για κάθε τραπέζι, είτε έχεις καλεσμένους είτε απλά θέλεις να απολαύσεις ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα.Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Υλικά
- 700 γρ χοιρινός λαιμός σε κομμάτια 5 εκ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. πιπέρι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
- 50 ml λευκό κρασί
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη καρέ
- 240 ml χυμό πορτοκαλιού (κρατάω τις πορτοκαλόκουπες)
- 1 κ.σ. σόγια σως
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο + έξτρα για γαρνίρισμα
- 2 κούπες ρύζι
- 5 κούπες νερό ή ζωμό κοτόπουλου
- 2 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες
- Βγάζω το κρέας από το ψυγείο και το αφήνω 30 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το πλένω, το κόβω σε κομμάτια 5 εκ, τα ταμπονάρω με απορροφητικό χαρτί.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζω τα κομμάτια του χοιρινού (τόσα ώστε να καλύπτουν τον πάτο του σκεύους), πασπαλίζω με 1 κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. πιπέρι.
- Αφού αλλάξει το χρώμα τους, τα γυρίζω από όλες τις πλευρές να γίνει το ίδιο.
- Τα βάζω περιμετρικά στο τηγάνι και στη μέση ρίχνω το κρεμμύδι που το αφήνω να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
- Συνεχίζω με το σκόρδο, το τζίντζερ τα αφήνω για 1 λεπτό και σβήνω με το κρασί περιμένοντας μετά να εξατμιστεί.
- Προσθέτω την πιπεριά, το χυμό του πορτοκαλιού, τη σόγια σως, το μέλι και περιμένω 30 λεπτά.
- Τελευταίο πασπαλίζω το μαϊντανό, ανακατεύω για 2 λεπτά και βγάζω από την εστία.
- Σε μια κατσαρόλα βράζω το ρύζι σε 2,5 φορές νερό ή ζωμό και 2 κ.γ. αλάτι για περίπου 20 λεπτά. Το κατεβάζω από τη φωτιά και το σκεπάζω με απορροφητικό χαρτί και το καπάκι για 5 λεπτά.
- Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο 26 εκ διαμέτρου και τοποθετώ τις πορτοκαλόκουπες (από τα στημένα πορτοκάλια) και βάζω τη μία στο κέντρο με το στυμμένο μέρος προς τα κάτω και άλλες 5 περιμετρικά.
- Γεμίζω τη φόρμα με το ρύζι και το πιέζω να μην έχει κενά.
- Την αναποδογυρίζω στην πιατέλα και αφαιρώ προσεκτικά πρώτα το δακτύλιο, μετά τη βάση της φόρμας και τέλος τα πορτοκάλια.
- Τη θέση τους γεμίζω με κρέας και σάλτσα, ενώ γαρνίρω και το ρύζι με λίγη σάλτσα και μαϊντανό.
- Είναι έτοιμο για το τραπέζι!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 292kcal | Carbohydrates: 38g | Protein: 16g | Fat: 7g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 4g | Trans Fat: 0.03g | Cholesterol: 42mg | Sodium: 848mg | Potassium: 385mg | Fiber: 1g | Sugar: 6g | Vitamin A: 173IU | Vitamin C: 27mg | Calcium: 31mg | Iron: 1mg