Τραγανή τυρόπιτα κουρού σε οικογενειακό μέγεθος με φύλλο ολικής άλεσης γεμάτη με τη λιωμένη φέτα.
Σκέτη τρέλα, όχι μόνο όταν τη δοκιμάζεις αλλά από τη στιγμή που κόβεις το σκουρόχρωμο φύλλο πασπαλισμένο με ηλιόσπορους, βρώμη, σουσάμι και αντικρύζεις τη μαλακή γέμιση από τη μοναδική φέτα ΔΩΔΩΝΗ!
Ένα είναι σίγουρο, ότι το κυρίαρχο υλικό της πίτας αυτής είναι η φέτα και γι’ αυτό αξίζει να χρησιμοποιήσεις μόνο την καλύτερη
Τυρόπιτα κουρού ολικής άλεσης
Τυρόπιτα κουρού ολικής άλεσης
4.09 from 12 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
40 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
1 Ωρ.
Χρόνος αναμονής 30 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 40 Λεπ.
Πιάτο Πίτες
Μερίδες 9 Κομμάτια
Θερμίδες 637

Εξοπλισμός

  • 2 μπολ
  • Ταψί 30 x 27 εκ

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κγ αλάτι
  • 120 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ λιωμένο
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 200 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό κλασικό πλήρες
  • Σουσάμι για γαρνίρισμα
  • Βρώμη για γαρνίρισμα
  • ηλιόσποροι για γαρνίρισμα
  • 1 αυγό για επάλειψη

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ
  • 2 αυγά
  • 100 γρ γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη
  • ½ κγ πιπέρι
  • 90 ml φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ

Οδηγίες
 

  • Για τη ζύμη σε ένα μπολ ενώνω το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Προσθέτω το αυγό και το γιαούρτι ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
  • Τέλος ρίχνω σταδιακά τα άλευρα με το μπείκιν πάουντερ, ζυμώνω καλά.
  • Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Για τη γέμιση σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
  • Θρυμματίζω μέσα τους τη φέτα, προσθέτω την τριμμένη γραβιέρα, το πιπέρι και το γάλα ανακατεύοντας καλά.
  • Χωρίζω το φύλλο στα δύο και ανοίγω με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια το ένα μέρος.
  • Αλείφω ένα ταψί 30 x 27 εκ με βούτυρο και μεταφέρω σε αυτό το φύλλο.
  • Απλώνω πάνω του τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με τη ράχη του κουταλιού.
  • Ανοίγω το δεύτερο φύλλο, το βάζω από πάνω και πιέζω τις άκρες να κολλήσουν καλά.
  • Χτυπάω το αυγό με 1 ΚΣ νερό, αλείφω με αυτό το φύλλο και πασπαλίζω με σουσάμι, βρόμη και ηλιόσπορο.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα για 60 λεπτά.
  • Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Calories: 637kcal | Carbohydrates: 46g | Protein: 21g | Fat: 41g | Saturated Fat: 18g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 152mg | Sodium: 943mg | Potassium: 197mg | Fiber: 5g | Sugar: 4g | Vitamin A: 752IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 431mg | Iron: 4mg