Είναι σκουρόχρωμη, τραγανή και τυρένια, τι είναι; 
Η τυρόπιτα ολικής άλεσης γεμάτη φέτα λιωμένη και πασπαλισμένη με βρώμη-ηλιόσπορους-σουσάμι. 
Πιο ελαφριά αλλά νόστιμη, για να μη χάνεις τίποτα και να την απολαμβάνεις πιο συχνά την αγαπημένη σου πίτα. 
Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου! 
Τυροπιτά ολικής άλεσης
Τυρόπιτα κουρού ολικής άλεσης
4.39 from 36 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
40 Λεπτά
Χρόνος
Μαγειρέματος
1 Ώρα
Χρόνος αναμονής 30 Λεπτά
Συνολικός
Χρόνος
1 Ώρα 40 Λεπτά
Πιάτο Πίτες
Μερίδες 9 Κομμάτια
Θερμίδες 592

Εξοπλισμός

  • Ταψί 29 x 37 εκ

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 120  γρ βούτυρο λιωμένο
  • 120  ml  ελαιόλαδο
  • 1  αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200  γρ γιαούρτι 2% στραγγιστό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 275  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300  γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1  κγ μπέικιν πάουντερ
  • ½  κγ αλάτι
  • Σουσάμι ηλιόσποροι, βρώμη για γαρνίρισμα

Για τη γέμιση:

  • 200  γρ φέτα light
  • 200 γρ κρέμα τυρί light
  • 2  αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, κρατάω λίγο για επάλειψη
  • ½  κγ πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Για τη ζύμη σε ένα μπολ ενώνω το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Προσθέτω το αυγό και το γιαούρτι ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
  • Τέλος, ρίχνω σταδιακά τα άλευρα με το μπείκιν πάουντερ, ζυμώνω καλά.
  • Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Για τη γέμιση σε ένα μπολ θρυμματίζω τη φέτα προσθέτω την κρέμα τυρί, τα αυγά χτυπημένα (κρατάω λίγο για την επάλειψη του φύλλου), το πιπέρι και ανακατευτώ καλά.
  • Χωρίζω το φύλλο στα δύο και ανοίγω με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια το ένα μέρος.
  • Αλείφω ένα ταψί 29 x37 εκ με ελαιόλαδο και μεταφέρω σε αυτό το φύλλο.
  • Απλώνω πάνω του τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με τη ράχη του κουταλιού.
  • Ανοίγω το δεύτερο φύλλο, το βάζω από πάνω και πιέζω τις άκρες να κολλήσουν καλά.
  • Αλείφω το φύλλο με το αυγό (που είχα κρατήσει μαζί με λίγο νερό) και πασπαλίζω με σουσάμι, βρώμη και ηλιόσπορο.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα για 60 λεπτά.
  • Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 592kcal | Carbohydrates: 53g | Protein: 19g | Fat: 34g | Saturated Fat: 13g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 14g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 116mg | Sodium: 528mg | Potassium: 172mg | Fiber: 5g | Sugar: 3g | Vitamin A: 559IU | Calcium: 101mg | Iron: 3mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram