Αυτό το τσουρέκι δεν υπάρχει, είναι το κάτι άλλο!
Η τάση του φιστικιού αυτή τη χρονιά μου έβαλε στο μυαλό αυτό το τσουρέκι και δεν γινόταν να μην το φτιάξω και αφού το δοκίμασα και μου πήρε το μυαλό…να το κι εδώ για να το φτιάξεις κι εσύ! Αν σου αρέσει το φιστίκι θα ξετρελαθείς.
Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Τσουρέκι με φιστίκι Αιγίνης
Τσουρέκι με φιστίκι Αιγίνης
No ratings yet
Χρόνος
Προετοιμασίας
1 Ωρ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
35 Λεπ.
Χρόνος αναμονής 2 Ωρ. 30 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 35 Λεπ.
Πιάτο Πάσχα
Μερίδες 1 Τσουρέκι
Θερμίδες 5390

Υλικά

Ζύμη:

  • 150  ml  γάλα εβαπορέ αραιωμένο χλιαρό
  • 8 γρ ξηρή μαγιά
  • 70 γρ ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ. γ. κακουλέ
  • ½ κ. γ. μαχλέπι
  • 4 βόλους μαστίχα Χίου
  • 450 γρ αλεύρι για τσουρέκια 13-14% πρωτεΐνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κυβάκια
  • 1 μικρό αυγό για επάλειψη

Γέμιση:

  • 80 γρ καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης ψημένα
  • 160 ml ζαχαρούχο γάλα

Επικάλυψη:

  • 200 γρ λευκή κουβερτούρα1
  • 70   ml  κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

Οδηγίες
 

  • Απλώνω τα φιστίκια σε ένα ταψί και τα ψήνω στους 100°C για 5-10 λεπτά να ζεσταθούν. Τα βγάζω, τα απλώνω σε πετσέτα κουζίνας, τα καλύπτω με αυτή και τα τρίβω ώστε να φύγει η φλούδα τους.
  • Τα μεταφέρω στον πολυκόφτη, τα αλέθω σταδιακά (ανοιγοκλείνοντας το μηχάνημα από το διακόπτη για να μην καεί) μέχρι να γίνουν πάστα.
  • Προσθέτω το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάω ξανά να γίνουν ένα.
  • Για τη ζύμη ρίχνω στο κάδο το χλιαρό γάλα (όχι καυτό) και μέσα του διαλύω 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη και τη μαγιά.
  • Προσθέτω 3 κουταλιές σούπας αλεύρι κι ανακατεύω να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.
  • Αφήνω σε ζεστό σημείο για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (φουσκώνει λίγο το μείγμα και βγάζει φουσκάλες στη επιφάνεια).
  • Στο γουδί χτυπάω ½ κουταλιά σούπας ζάχαρη με τους βόλους της μαστίχας Χίου να γίνουν σκόνη.
  • Ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη στον κάδο, τα αυγά, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ τη μαστίχα Χίου ανακατεύω και αφού βάλω μια πρέζα αλάτι στο αλεύρι το προσθέτω σταδιακά αναδεύοντας.
  • Όταν αρχίσει να γίνει ζύμη (πυκνό το μείγμα) βάζω τον γάντζο στην κουζινομηχανή και συνεχίζω.
  • Τέλος, ενσωματώνω σε κυβάκια ένα-ένα το βούτυρο και αφήνω να ζυμωθεί καλά για 7-10 λεπτά.
  • Σκεπάζω τον κάδο και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη.*
  • Τη βγάζω στον πάγκο , την ξεφουσκώνω και την πλάθω σε μπάλα και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα 60x40 εκ περίπου.**
  • Κόβω με το μαχαίρι στα τρία τη μεγάλη πλευρά, όχι όμως μέχρι το τέλος (να μείνουν 4 εκ από την άκρη ενωμένα).
  • Απλώνω την κρέμα φιστικιού και τυλίγω σε ρολό και τα τρια κομμάτια.
  • Τα πλέκω μεταξύ τους σε πλεξούδα και τη μεταφέρω σε ορθογώνια φόρμα με αντικολλητικό χαρτί, το σκεπάζω και το αφήνω για 2η φορά σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
  • Το αλείφω με αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά σούπας νερό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170°C για 35 λεπτά περίπου.***
  • Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει (ή να είναι ελάχιστα ζεστό).
  • Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος στα μικροκύματα (σκεπασμένη με μεμβράνη) και ρίχνω μέσα της την λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη. Αφήνω 1 λεπτό και ανακατεύω να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα γκανάζ.
  • Βάζω ένα αντικολλητικό χαρτί, πάνω του τη φόρμα ανάποδα (ή μια σχάρα) και σε αυτό το τσουρέκι, το οποίο λούζω με τη γκανάζ.
  • Πασπαλίζω τα χοντροκομμένα φιστίκια και βάζω στο ψυγείο για 10 λεπτά να στεγνώσει η γκανάζ.
  • Ιδανικά το αφήνω μια μέρα να σταθεί πριν το κόψω σε κομμάτια.****
  • Διατηρείται μαλακό σε κλειστό μέρος.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • 1 Μπορώ να φτιάξω και τη γκανάζ με φιστίκι Αιγίνης για πιο έντονη γεύση και εμφάνιση φιστικιού. Σε αυτή την περίπτωση βάζω 180 γρ λευκή κουβερτούρα – 20 γρ φιστίκια πάστα (όπως τα άλεσα για τη γέμιση) - 70 ml κρέμα γάλακτος.
  • *Ανάβω το φούρνο στις αντιστάσεις στους 30°C, για 2 λεπτά ίσα να ζεσταθεί, κλείνω το φούρνο, βάζω μόνο το φως να ανάβει και βάζω εκεί τον κάδο σκεπασμένο για να φουσκώσει ή αν έχει ζέστη σκεπασμένο σε σκιερό μέρος.
  • ** Πασπαλίζω τον πάγκο και τη ζύμη με λίγο κορν φλάουρ για να μη κολλάει η ζύμη.
  • ***Βάζω μαζί στο φούρνο ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό για να υπάρχει υγρασία στο φούρνο κατά το ψήσιμο.
  • ****Γιατί την πρώτη μέρα είναι τόσο μαλακό και αφράτο που δεν κόβεται εύκολα.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 5390kcal | Carbohydrates: 694g | Protein: 128g | Fat: 239g | Saturated Fat: 120g | Polyunsaturated Fat: 25g | Monounsaturated Fat: 77g | Trans Fat: 2g | Cholesterol: 899mg | Sodium: 1321mg | Potassium: 3659mg | Fiber: 25g | Sugar: 328g | Vitamin A: 4910IU | Vitamin C: 15mg | Calcium: 1694mg | Iron: 29mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram