Τσαλακωτή αφράτη τυρόπιτα με φέτα και φύλλα κρούστας, σε μορφή τούρτας και εύκολη χωρίς πολλή προετοιμασία.Δεν χρειάζεται καμία δεξιότητα, φτιάχνουμε ένα μείγμα, κόβουμε τα φύλλα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε διάσπαρτα αλλά τύπου πατσαβουρόπιτα, γίνεται λεπτή και τραγανή εξωτερικά εξαιτίας των φύλλων. Αν δεν έχεις ξαναφτιάξει τυρόπιτα είναι η ιδανική συνταγή για να κάνεις την αρχή! Χωρίς πολλά υλικά, με μοναδικό τυρί την φέτα που δίνει όλη την αψάδα της και τη χαρακτηριστική της γεύση σε αυτή την πίτα.Φτιάξε τη δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 6 φύλλα κρούστας
- 2 ΚΣ βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 300 γρ στραγγιστό γιαούρτι
- 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 30 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ φέτα θρυμματισμένη
- ½ κγ μαγειρική σόδα
- 1 κγ σουσάμι μαύρο για γαρνίρισμα προαιρετικά
Οδηγίες
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
- Προσθέτω το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύω καλά.
- Τέλος θρυμματίζω μέσα τη φέτα και την ενσωματώνω στο μείγμα.
- Καλύπτω μια φόρμα 24 εκ με λαδόκολλα στη βάση και βουτυρώνω τα τοιχώματα της.
- Τυλίγω τα φύλλα κρούστας ανά δύο σε ρολό και τα κόβω σε φέτες πάχους 3 εκ περίπου. Τις ξετυλίγω και τις απλώνω διάσπαρτα στη βάση φροντίζοντας να την καλύψουν.
- Ρίχνω τη μισή ποσότητα της γέμισης και ισιώνω την επιφάνεια της.
- Επαναλαμβάνω όμοια άλλη μια φορά, φύλλα-γέμιση.
- Τελειώνω με μια στρώση φύλλων στην επιφάνεια πάλι διάσπαρτα κομμένα και τοποθετημένα.
- Ραντίζω με 2 ΚΣ λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζω με μαύρο σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά (μετά τα 20 λεπτά που το φύλλο έχει πάρει χρώμα καλύπτω με αλουμινόχαρτο.
- Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει πριν τη βγάλω από τη φόρμα, κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 197kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 10g | Fat: 14g | Saturated Fat: 7g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 104mg | Sodium: 522mg | Potassium: 90mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 300IU | Calcium: 205mg | Iron: 1mg