Πιπερόπιτα με χωριάτικο λεπτό τραγανό φύλλο, φέτα και γλυκιά ζουμερή γέμιση με πιπεριές που τα συνδυάζει όλα!
Γλυκιές μελωμένες πιπεριές μαζί με αλμυρά τυριά κυριαρχώντας γευστικά η φέτα, δεν μπορεί να μην συγκινήσει τον ουρανίσκο σου. Και όχι μόνο τον δικό σου αλλά και όσων τη δοκιμάσουν γιατί μια τέτοια πίτα είναι για να μοιράζεται…στα παιδιά, σε ταπεράκι για το γραφείο, να κεραστεί ή για κύριο γεύμα μαζί με κάτι άλλο.
< Αν δεν έχεις χρόνο για το φύλλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο του εμπορίου, είτε χωριάτικο, είτε σφολιάτας, είτε κρούστας > 
Οι πίτες είναι ότι καλύτερο υπάρχει, ειδικά οι αλμυρές, με άπειρες επιλογές τις χρησιμοποιούμε για κολατσιό, για πρόχειρο γεύμα ή για συνοδευτικό στο τραπέζι. Δεν απαιτούν, οι περισσότερες, να τις καταναλώσουμε αμέσως, τρώγονται άνετα και κρύες, έτσι τις φτιάχνουμε όποια στιγμή ευκαιρούμε. Μπορούν να είναι νηστίσιμες/ vegan, μπορούν να έχουν και ότι τραβάει η ψυχή μας. Γι αυτό τώρα που μπαίνουμε σε πρόγραμμα και ο ελεύθερο χρόνος λιγοστεύει είναι η στιγμή να τις εντάξουμε στη ρουτίνα μας.
Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Τραγανή πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Τραγανή πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο
5 from 1 vote
Χρόνος
Προετοιμασίας
1 Ωρ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
1 Ωρ. 10 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
2 Ωρ. 10 Λεπ.
Πιάτο Πίτες
Μερίδες 10 Μερίδες
Θερμίδες 558

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 240 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 550 γρ αλεύρι

Για τη γέμιση:

  • 1 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 750 γρ πιπεριές Φλωρίνης κομμένες καρέ
  • 1 κγ αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ φέτα θρυμματισμένη
  • 100 γρ ρεγκάτο ή κασέρι τριμμένο
  • 100 κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1/2 κγ πιπέρι
  • 1 χουφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό μικρό για επάλειψη
  • 1 ΚΣ μαύρο σουσάμι για γαρνίρισμα

Οδηγίες
 

  • Για το φύλλο σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο, το νερό, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω.
  • Σταδιακά προσθέτω το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια (περίπου 10 λεπτά με τα χέρια, επτά με κουζινομηχανή).
  • Τη βάζω σε μεμβράνη και στο ψυγείο.
  • Για τη γέμιση σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο σε δυνατή ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαραθούν.
  • Προσθέτω τις πιπεριές Φλωρίνης, 1 κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι και αφήνω για 20 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά τους, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  • Βγάζω το τηγάνι από την εστία για να κρυώσει το περιεχόμενο του.
  • Τότε ρίχνω τη φέτα θρυμματισμένη, το τριμμένο ρεγκάτο, το τριμμένο κεφαλοτύρι, το μαϊντανό και τα ανακατεύω πολύ καλά.
  • Τέλος ενσωματώνω στο μείγμα δύο χτυπημένα αυγά και η γέμιση είναι έτοιμη.
  • Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, τη ζυμώνω απαλά και κόβω τα 2/3 αυτής (φυλάω την υπόλοιπη σκεπασμένη στο μπολ). Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και το μεταφέρω σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί 32εκ διάμετρο, φροντίζοντας να εφαρμόσει καλά.
  • Με ένα πιρούνι τρυπάω διάσπαρτα το φύλλο στη βάση και ρίχνω τη γέμιση απλώνοντας τη ομοιόμορφα.
  • Ανοίγω όμοια και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και την τοποθετώ πάνω στη γέμιση.
  • Κόβω όσο φύλλο περισσεύει από τα τοιχώματα του ταψιού και γυρίζω το υπόλοιπο προς τα μέσα κλείνοντας τη γέμιση.
  • Αλείφω το φύλλο με ένα χτυπημένο αυγό με 1 ΚΣ νερό και πασπαλίζω με μαύρο σουσάμι.
  • Χαράζω την πίτα σταυρωτά και την ψήνω, στην κατώτερη σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για 70 λεπτά (μετά τα πρώτα 30 λεπτά σκεπάζω με αλουμινόχαρτο).
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 558kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 19g | Fat: 31g | Saturated Fat: 10g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 73mg | Sodium: 919mg | Potassium: 385mg | Fiber: 4g | Sugar: 4g | Vitamin A: 1248IU | Vitamin C: 92mg | Calcium: 439mg | Iron: 4mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram