Αν αγαπάς τα σιροπιαστά γλυκά και τη σοκολάτα, αυτό το μυρμηγκάτο κέικ θα γίνει το νέο σου αγαπημένο! Αφράτο, ζουμερό και γεμάτο μικρές εκρήξεις σοκολάτας σε κάθε μπουκιά, είναι το γλυκό που εντυπωσιάζει χωρίς κόπο. Σε αυτή τη συνταγή σου αποκαλύπτω το μυστικό για να μείνει αφράτο κάθε κομμάτι μέχρι το τελευταίο, ώστε να μη στεγνώσει ποτέ μετά το σιρόπιασμα. Ένα κλασικό, εύκολο και απολαυστικό σιροπιαστό κέικ που θυμίζει μαμαδική κουζίνα, έτοιμο να το φτιάξεις ξανά και ξανά για οικογένεια και φίλους!Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!


Υλικά
- 220 γρ βούτυρο σε θ.δ.
- 300 γρ ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά χωρισμένα, σε θ.δ.
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 380 γρ αλεύρι ο.χ.
- 20 γρ μπέικιν πάουντερ
- 240 ml γάλα σε θ.δ.
- 100 γρ τρούφα κουβερτούρας
Σιρόπι:
- 650 γρ ζάχαρη
- 720 ml νερό
- 1 λεμονιού τη φλούδα
- 1 λεμονιού το χυμό
Γλάσο:
- 200 γρ κουβερτούρα τεμαχισμένη
- 170 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 35 γρ τρούφα κουβερτούρας για γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάω τα τελευταία σε ελαφριά μαρέγκα (όχι πολύ σφιχτή).
- Σε άλλο μπολ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη που ρίχνω σε δόσεις, τα αναδεύω καλά μέχρι να λιώσει σχεδόν η ζάχαρη.
- Συνεχίζω με τους κρόκους που τους ενσωματώνω στο μείγμα ένα-ένα και αρωματίζω μετά με τη βανίλια.
- Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα βάζω εναλλάξ με το γάλα (ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι).
- Έπειτα, προσθέτω τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Τέλος, ρίχνω την τρούφα και τη μοιράζω ίσα στο μείγμα.
- Μεταφέρω το μείγμα στο ταψί (βουτυρωμένο) και ισιώνω την επιφάνεια.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, αντιστάσεις για 50 λεπτά.
- Για το σιρόπι βάζω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα και το χυμό του λεμονιού και το αφήνω να βράσει σε μέτρια ένταση για 5 λεπτά. Το βγάζω από την εστία και το αφήνω να κρυώσει.
- Όταν ψηθεί το κέικ και περάσουν 5 λεπτά, το τρυπάω μέχρι κάτω με ένα ξυλάκι σουβλακιού και το λούζω με μια κουτάλα με το κρύο σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο-λίγο και αφήνω για 1 ώρα να το απορροφήσει.
- Όταν κρυώσει το γλυκό φτιάχνω τη γκανάζ βάζοντας σε ένα μπολ την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ζεσταίνω είτε σε κατσαρολάκι είτε στα μικροκύματα την κρέμα γάλακτος και την ρίχνω στην σοκολάτα.
- Περιμένω 1 λεπτά και ανακατεύω καλά να γίνει μια σοκολατένια γυαλιστερή γκανάζ.
- Λούζω με αυτή το κέικ, να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια και πασπαλίζω από πάνω διάσπαρτα λίγη τρούφα.
- Αφού σταθεροποιηθεί η γκανάζ και στεγνώσει, μπορώ να κόψω σε κομμάτια και να σερβίρω το γλυκό.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 789kcal | Carbohydrates: 120g | Protein: 8g | Fat: 33g | Saturated Fat: 20g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 9g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 121mg | Sodium: 163mg | Potassium: 390mg | Fiber: 3g | Sugar: 93g | Vitamin A: 798IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 140mg | Iron: 2mg