Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γαύρο Αιγαίου, με τραγανή ζύμη που κρατάει τα γλυκά κρεμμύδια και τον τραγανό γαύρο με την αλμυρή ελιά όλα ενωμένα σε μια μπουκιά.Μαζί με κρύο λευκό κρασί στη βεράντα και παρέα δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό!Με όλα τα φυσικά θρεπτικά συστατικά του γαύρου, τη γεύση του ελαιόλαδου και των κρεμμυδιών σε αυτή τη Μεσογειακή τάρτα.Χρησιμοποίησα τον Γαύρο Αιγαίου TRATA σε ελαιόλαδο από φρεσκοαλιευμένα ψάρια κυρίως από τα νερά του Βορείου Αιγαίου. Με το ήπιο ψήσιμο τους, διατηρούν τραγανή και αφράτη τη σάρκα τους και χωρίς λέπια.
Εξοπλισμός
- 1 μεγάλο βαθύ τηγάνι
- 1 μεγάλο μπολ
- 1 ταρτιέρα ή πυρίμαχο σκεύος 20x30 εκ
Υλικά
- 2 κονσέρβες γαύρο Αιγαίου TRATA σε ελαιόλαδο
- 2 ΚΣ ελιές καλαμών κομμένες σε ροδέλες χωρίς κουκούτσι
Για τη γέμιση:
- 1 ½ κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες και στη μέση
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ½ κγ αλάτι
- 1 γερή πρέζα πιπέρι
- 1 κγ θυμάρι
- 2 ΚΣ ζάχαρη
Για τη ζύμη:
- 210 ml ελαιόλαδο
- 250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 580 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κγ μπέικιν πάουντερ
Οδηγίες
- Κόβω τα κρεμμύδια σε ροδέλες και έπειτα στη μέση.
- Βάζω σε δυνατή ένταση, στην εστία, ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο) και ζεσταίνω το ελαιόλαδο που στραγγίζω από τη μια κονσέρβα Γαύρου Αιγαίου TRATA σε ελαιόλαδο.
- Προσθέτω τα κρεμμύδια, τα αφήνω 3-4 λεπτά και ρίχνω το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, ανακατεύω καλά και τα αφήνω για 10 λεπτά.
- Βάζω τη ζάχαρη και αφήνω για άλλα 30 λεπτά περίπου, να εξατμιστούν τα υγρά τους, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και να καραμελώσουν (ενδιάμεσα δεν ξεχνώ να ανακατεύω).
- Τα βγάζω από την εστία και τα αφήνω να κρυώσουν.
- Για τη ζύμη ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα ανακατεύω με το σύρμα.
- Ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα βάζω σταδιακά στα υγρά υλικά, αναδεύοντας στην αρχή με το σύρμα και στη συνέχεια με τα χέρια ή μια λεπτή ξύλινη κουτάλα.
- Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα 25χ35 εκ.
- Λαδώνω ελαφριά την ταρτιέρα και μεταφέρω τη ζύμη σε αυτή.
- Πιέζω με τα δάχτυλά να ακουμπήσει καλά στον πάτο και στις γωνίες του σκεύους και κόβω με ένα μαχαίρι τη ζύμη που περισσεύει από τα τοιχία.
- Γεμίζω την τάρτα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα απλώνω ομοιόμορφα.
- Τοποθετώ πάνω τους διαγώνια ρομβοειδώς τους Γαύρους Αιγαίου TRATA και γαρνίρω στις ενώσεις τους με κομμένες ροδέλες από ελιές καλαμών.
- Βάζω την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C, στις αντιστάσεις για 45 περίπου λεπτά.
- Τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει για 10-15 λεπτά και αφαιρώ την ταρτιέρα.
- Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω μαζί με δροσερό λευκό κρασί.
*Η συνταγή είναι σε συνεργασία με την TRATA GREECE
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 620kcal | Carbohydrates: 76g | Protein: 15g | Fat: 29g | Saturated Fat: 4g | Cholesterol: 15mg | Sodium: 219mg | Potassium: 479mg | Fiber: 5g | Sugar: 11g | Vitamin A: 20IU | Vitamin C: 14mg | Calcium: 107mg | Iron: 5mg