Στιφάδο με μανιτάρια, η νηστίσιμη εκδοχή του κλασικού φαγητού με το μοσχάρι, δεν χάνει τίποτα από τη νοστιμιά του, αντιθέτως γίνεται πολύ γρηγορότερα και το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει.
Καραμελωμένα γλυκά κρεμμυδάκια, παρέα με μανιτάρια ψημένα στην κοκκινιστή σαλτσούλα που βουτάς φρέσκο ψωμάκι και ολοκληρώνονται με τη βραστή πατάτα δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο γεύμα που θα σε κρατήσει χορτάτο για ώρα.
Φτιάξε το και δημοσίευσε τη φωτογραφία σου στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag  @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories μας!
Στιφάδο με μανιτάρια
Στιφάδο με μανιτάρια
5 from 1 vote
Χρόνος
Προετοιμασίας
20 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
1 Ωρ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 20 Λεπ.
Πιάτο Κυρίως γεύμα
Μερίδες 6 Μερίδες
Θερμίδες 219

Εξοπλισμός

  • μια μεγάλη κατσαρόλα

Υλικά

  • 1,5 κιλό κρεμμύδια μικρά
  • 750 γρ λευκά μανιτάρια μικρά
  • 2 καρότα κομμένα σε καρέ
  • 2 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 2 ΚΣ πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ τριμμένες ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 γαρύφαλλα
  • 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κγ κύμινο
  • 1 κγ αλάτι
  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 400 ml ζωμό λαχανικών

Οδηγίες
 

  • Ζεσταίνω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σε δυνατή ένταση και σοτάρω τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας τα να πάρουν διάφανο χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτω τα μανιτάρια (αν είναι μικρά τα βάζω ολόκληρα διαφορετικά τα κόβω στη μέση) και τα αφήνω να βγάλουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους για περίπου 5 λεπτά.
  • Ρίχνω τα καρότα και σβήνω με το κρασί περιμένοντας για 7 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
  • Διαλύω στα υγρά της κατσαρόλας τον πελτέ και συνεχίζω με τις τριμμένες ντομάτες, το σκόρδο και ένα πουγκί από γάζα στο οποίο βάζω τα γαρύφαλλα και το μπαχάρι.
  • Προσθέτω το κύμινο, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και τέλος τις πατάτες ανακατεύοντας απαλά όλα τα υλικά.
  • Ρίχνω το ζωμό τόσο που να σκεπάζω σχεδόν όλα τα υλικά, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, ώστε να σιγοβράζουν και μισοσκεπάζω την κατσαρόλα.
  • Ανά διαστήματα ανακατεύω απαλά από κάτω προς τα πάνω για να μην κολλήσει το φαγητό και αφήνω περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα.
  • Σερβίρω αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί.

ΤΙΠ:

  • Αν θέλω πιο σφιχτή τη σάλτσα στο τέλος αφαιρώ το καπάκι, δυναμώνω λίγο την ένταση και αφήνω να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
  • Φροντίζω τις πατάτες να πάνε στον πάτο της κατσαρόλας και να σκεπάζονται καλά από τα υγρά για να μπορέσουν να βράσουν σωστά.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 219kcal | Carbohydrates: 36g | Protein: 8g | Fat: 6g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 775mg | Potassium: 1073mg | Fiber: 8g | Sugar: 18g | Vitamin A: 3719IU | Vitamin C: 29mg | Calcium: 96mg | Iron: 2mg