ΣΤΑΦΙΔΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΚΡΗΤΙΚΗ

Σταφιδόπιτα νηστίσιμη Κρητική

Παραδοσιακή, νηστίσιμη σταφιδόπιτα από την Κρήτη, θρεπτική και ιδανική για την περίοδο της σαρακοστής.

Εύκολη μα και τόσο νόστιμη λόγω των υλικών της, όλα πρώτες ύλες που τα σπίτια είχαν πιο παλιά.
Χορταστική και γευστική, με έντονα τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου, λιώνει στο στόμα καθώς οι μαστιχωτές σταφίδες προσθέτουν γλύκα και τα τραγανά χοντροκομμένα καρύδια ξεχωρίζουν σε κάθε δαγκωματιά.

Φτιάξε το και στείλε τη φωτογραφία του στο Facebook ή στο Instagram με hashtag #paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories μας! Πολλά από τα σκεύη που χρησιμοποιώ μπορείς να τα βρεις στο PAXXISHOP
σταφιδόπιτα νηστίσιμη Κρητική
σταφιδόπιτα νηστίσιμη Κρητική
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 2 votes
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος1 Ωρ. 10 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος1 Ωρ. 40 Λεπ.
Πιάτο: Γλυκά
Μερίδες: 12 Κομμάτια
Θερμίδες: 602kcal

Εξοπλισμός

  • Ταψί 35x26 εκ.

Συστατικά

  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 350 γρ ζάχαρη
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 1 ΚΣ κανέλα
  • ¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
  • 250 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κγ μαγειρική σόδα
  • 120 ml ρακί την αντικαθιστούμε με νερό αν δεν θέλουμε αλκοόλ
  • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ καρύδια χοντροκομμένα στα 6
  • 250 γρ σταφίδες τεμαχισμένες στα 3
  • 1 ΚΣ σουσάμι ωμό για πασπάλισμα προαιρετικά

Οδηγίες

  • Κόβω τις σταφίδες σε κομμάτια (με το ψαλίδι κουζίνας ή το μαχαίρι) και τις ανακατεύω με 1 ΚΣ από το αλεύρι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάω με το ξύρμα ή το μίξερ.
  • Προσθέτω τα αρωματικά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Βάζω και τη ρακή και ανακατεύω.
  • Σε ένα μεγάλο δοχείο κρατάω το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, προσθέτω τη σόδα και ανακατεύω. Ο χυμός θα αφρίσει και θα χύνεται μέσα στο μπολ όπου βάζω μετά και τον υπόλοιπο.
  • Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα και θα δημιουργηθεί ένας πυκνός χυλός.
  • Βάζω τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανακατεύω όλα καλά με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρω το μείγμα σε ένα ταψί πυρίμαχο λαδωμένο και πασπαλίζω με σουσάμι την επιφάνειά του.
  • Το ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 60-70 λεπτά, αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο προς το τέλος.
  • Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει και το κόβω σε κομμάτια για να το σερβίρω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 602kcal | Carbohydrates: 79g | Protein: 8g | Fat: 27g | Saturated Fat: 4g | Sodium: 318mg | Potassium: 205mg | Fiber: 4g | Sugar: 34g | Vitamin A: 414IU | Vitamin C: 12mg | Calcium: 40mg | Iron: 10mg