Ας απολαύσουμε μια σιροπιαστή σουσαμόπιτα που συνδυάζει το τραγανό φύλλο με την πλούσια γεύση του σουσαμιού! Αρωματική, χρυσαφένια και απόλυτα νηστίσιμη, αυτή η πίτα είναι το τέλειο γλυκό για κάθε περίσταση.
Το τραγανό φύλλο σπάει σε κάθε μπουκιά, ενώ το σιρόπι το αγκαλιάζει, κάνοντάς την ακαταμάχητη! Με απλά υλικά αλλά μοναδική γεύση, είναι η απόδειξη πως η νηστίσιμη απόλαυση μπορεί να είναι εξίσου απολαυστική.
Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Σουσαμόπιτα
Σουσαμόπιτα
No ratings yet
Χρόνος
Προετοιμασίας
20 Λεπτά
Χρόνος
Μαγειρέματος
1 Ώρα 40 Λεπτά
Συνολικός
Χρόνος
2 Ώρες
Πιάτο Πίτες
Μερίδες 12 Κομμάτια
Θερμίδες 365

Υλικά

  • 10-12 φύλλα κρούστας
  • 240 γρ σουσάμι
  • 100 ml σησαμέλαιο
  • 60 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 30 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

Σιρόπι:

  • 280 γρ ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 2-3 φλούδες λενονιού
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 στικ κανέλας
  • 3 γαρύφαλλα

Οδηγίες
 

  • Αλείφω με το λάδι ταψί διαμέτρου 30 εκ και βάζω 3 φύλλα κρούστας σταυρωτά το ένα με το άλλο και ενδιάμεσα ραντισμένα με σησαμέλαιο.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης το σουσάμι (κρατάω μια χούφτα για πασπάλισμα), τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Πασπαλίζω 5 χούφτες από τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα και συνεχίζω φύλλο – λάδι – γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα (σταυρωτά τοποθετημένα) κρατώντας 3 φύλλα για το τέλος.
  • Βάζω πάνω τα 3 φύλλα με λάδι ραντισμένα και κόβω τα φύλλα που περισσεύουν από τα χείλη του ταψιού.
  • Τα γυρίζω προς τα μέσα, χαράσσω την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζω με το σουσάμι που κράτησα.
  • Ζεσταίνω λίγο σησαμέλαιο και ζεματάω με αυτό τα φύλλα από πάνω.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 40 λεπτά (όταν τα φύλλα χρυσίσουν σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
  • Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά, ανακατεύω σε μέτρια ένταση στην εστία μέχρι να βράσει για 5 λεπτά. Το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  • Όταν βγει η πίτα από το φούρνο, τη λούζω σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι και αφήνω να το απορροφήσει.
  • Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 365kcal | Carbohydrates: 39g | Protein: 6g | Fat: 22g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 10g | Monounsaturated Fat: 8g | Trans Fat: 0.001g | Sodium: 99mg | Potassium: 139mg | Fiber: 4g | Sugar: 24g | Vitamin A: 5IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 215mg | Iron: 4mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram