Ας απολαύσουμε μια σιροπιαστή σουσαμόπιτα που συνδυάζει το τραγανό φύλλο με την πλούσια γεύση του σουσαμιού! Αρωματική, χρυσαφένια και απόλυτα νηστίσιμη, αυτή η πίτα είναι το τέλειο γλυκό για κάθε περίσταση.Το τραγανό φύλλο σπάει σε κάθε μπουκιά, ενώ το σιρόπι το αγκαλιάζει, κάνοντάς την ακαταμάχητη! Με απλά υλικά αλλά μοναδική γεύση, είναι η απόδειξη πως η νηστίσιμη απόλαυση μπορεί να είναι εξίσου απολαυστική.Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!


Υλικά
- 10-12 φύλλα κρούστας
- 240 γρ σουσάμι
- 100 ml σησαμέλαιο
- 60 γρ καρύδια χοντροκομμένα
- 30 γρ φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
Σιρόπι:
- 280 γρ ζάχαρη
- 300 ml νερό
- 2-3 φλούδες λενονιού
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 στικ κανέλας
- 3 γαρύφαλλα
Οδηγίες
- Αλείφω με το λάδι ταψί διαμέτρου 30 εκ και βάζω 3 φύλλα κρούστας σταυρωτά το ένα με το άλλο και ενδιάμεσα ραντισμένα με σησαμέλαιο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης το σουσάμι (κρατάω μια χούφτα για πασπάλισμα), τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Πασπαλίζω 5 χούφτες από τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα και συνεχίζω φύλλο – λάδι – γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα (σταυρωτά τοποθετημένα) κρατώντας 3 φύλλα για το τέλος.
- Βάζω πάνω τα 3 φύλλα με λάδι ραντισμένα και κόβω τα φύλλα που περισσεύουν από τα χείλη του ταψιού.
- Τα γυρίζω προς τα μέσα, χαράσσω την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζω με το σουσάμι που κράτησα.
- Ζεσταίνω λίγο σησαμέλαιο και ζεματάω με αυτό τα φύλλα από πάνω.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 40 λεπτά (όταν τα φύλλα χρυσίσουν σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
- Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά, ανακατεύω σε μέτρια ένταση στην εστία μέχρι να βράσει για 5 λεπτά. Το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
- Όταν βγει η πίτα από το φούρνο, τη λούζω σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι και αφήνω να το απορροφήσει.
- Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 365kcal | Carbohydrates: 39g | Protein: 6g | Fat: 22g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 10g | Monounsaturated Fat: 8g | Trans Fat: 0.001g | Sodium: 99mg | Potassium: 139mg | Fiber: 4g | Sugar: 24g | Vitamin A: 5IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 215mg | Iron: 4mg