Βελουτέ, χορταστική σούπα να σε ζεστάνει τώρα που αρχίζει το κρύο. Ένα από τα καλύτερα γεύματα του χειμώνα είναι οι σούπες, σε ηρεμούν, σε χαλαρώνουν απολαμβάνοντας ένα υγιεινό πιάτο.Μια αποχή από το κρέας δεν σημαίνει άνοστο φαγητό, η σούπα μανιταριών με λαχανικά, με τη χρήση μπαχαρικών και αρωματικών παίρνει νοστιμιά.Μείωσε τα λιπαρά χρησιμοποιώντας γάλα (ζωικό ή φυτικό) για ένα γεύμα που θα σε κρατήσει χορτάτο και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το βράδυ χωρίς να χαλάσεις τη διατροφή σου. Φτιάξε το, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Εξοπλισμός
- Ραβδομπλέντερ
Υλικά
- 400 γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 5 ΚΣ ελαιόλαδο
- 2 ΚΣ ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κγ θυμάρι
- 1 κγ ρίγανη
- ½ κγ δεντρολίβανο τεμαχισμένο
- 120 ml λευκό κρασί
- 600 ml ζωμό λαχανικών
- 350 ml γάλα εβαπορέ πλήρες 8% λιπαρά*
- 2 κλαδιά σέλερι ψιλοκομμένα
- 70 γρ ρύζι καρολίνα ξεπλυμένο με νερό
- 4 φύλλα μαρούλι χοντροκομμένα
- 1 κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
Οδηγίες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω σε δυνατή ένταση 1 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα μανιτάρια (περίπου 8 λεπτά).
- Ανακατεύω ανά διαστήματα μέχρι να κατεβάσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίχνω το μπαλσάμικο ξύδι, περιμένω να εξατμιστεί και τα βγάζω σε ένα πιάτο.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνω 4 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τα καρότα, αφήνοντας για 4 λεπτά περίπου.
- Προσθέτω το σκόρδο και τα αρωματικά – το θυμάρι, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο – για ½ λεπτό, σβήνω με το λευκό κρασί, αφήνοντάς το να εξατμιστεί για 4-5 λεπτά.
- Ρίχνω το σέλερι, το μαρούλι χοντροκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια), ανακατεύω να μαραθούν για 2-3 λεπτά και βάζω το γάλα, το ζωμό λαχανικών και το ρύζι.
- Όταν αρχίσει το μείγμα να βράζει, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνοντας ένα κενό να βγαίνει ο ατμός) και το αφήνω να βράσει για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Προσθέτω στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύω να βράσει για 2 λεπτά και βγάζω από την εστία το σκεύος.
- Αλέθω με το ραβδομπλέντερ** να γίνει βελουτέ με προσοχή γιατί είναι η σούπα είναι καυτή.
- Σερβίρω αμέσως, γαρνίρω με λίγο ελαιόλαδο από πάνω, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψωμί.
ΤΙΠΣ:
- *Από το γάλα εξαρτάται και η πυκνότητα της σούπας. Εναλλακτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος light)
- **Μπορώ να αφήσω τη σούπα και χωρίς να την αλέσω (δεν θα γίνει βελουτέ), στην περίπτωση αυτή κόβω τα μανιτάρια σε μικρότερα κομμάτια (στη μέση κάθε φέτα) και το μαρούλι επίσης. Όταν αλέθω με το ραβδομπλέντερ, ανάλογα την ένταση, θα χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο χρόνο. Προσέχω, να μην ακουμπάει στον πάτο του σκεύους, για να μπορεί να αλέσει καλύτερα τα υλικά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 348kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 9g | Fat: 20g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 20mg | Sodium: 1054mg | Potassium: 721mg | Fiber: 3g | Sugar: 13g | Vitamin A: 7148IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 224mg | Iron: 2mg