Ξέρω πόσο σου αρέσουν οι σοκολατόπιτες γι' αυτό είπα να το πάω ένα βήμα παραπέρα και να συνδυάσω τη γλυκιά κρέμα της σοκολάτας με το φύλλο.Έτσι αυτή η πίτα έχει τραγανό, κριτσανιστό, βουτυράτο φύλλο που μέσα του κρύβει τι σοκολατένια, σιμιγδαλένια γέμιση. Δυο αντίθετα υλικά που ταιριάζουν πολύ, το σκληρό φύλλο με τη κρεμώδη γέμιση.Εσύ ποιο κομμάτι προτιμάς, γωνιά με μπόλικο φύλλο, ή μέση με περισσότερη κρέμα;Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
- 10 φύλλα κρούστας
- 120 γρ βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ ζάχαρη
- 1 ½ λίτρο γάλα
- 150 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ κακάο σκόνη
- 3 ΚΣ βούτυρο
- 200 γρ σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα τεμαχισμένη
Οδηγίες
- Χτυπάω με το σύρμα τα αυγά στο μπολ να αφρατέψουν και προσθέτω 200 ml από το γάλα.
- Βάζω την κατσαρόλα στην εστία και αφήνω το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνω το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο ανακατεύοντας να διαλυθούν.
- Όταν ζεσταθεί το μείγμα, προσθέτω λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας παράλληλα να μη κάνει «κόμπους».
- Κατεβάζω την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτω την τεμαχισμένη σοκολάτα αναδεύοντας να λιώσει.
- Παίρνω με τη μεγάλη κουτάλα της σούπας μια-μια κουταλιά από το ζεστό μείγμα της κατσαρόλας και το ενσωματώνω στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας καλά να μην ψηθούν τα αυγά.
- Αφού βάλω 2-3 κουταλιές, ρίχνω όλο το μείγμα των αυγών σε εκείνο με το γάλα, ανακατεύω και τοποθετώ την κατσαρόλα πάλι στην εστία σε μέτρια-χαμηλή ένταση.
- Προσθέτω τη βανίλια και αναδεύω απαλά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει η κρέμα μέχρι να πήξει.
- Τη βγάζω από την εστία και τη ρίχνω σε μεταλλικό επίπεδο σκεύος, σκεπάζοντας τη με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας.
- Την τοποθετώ στο ψυγείο και την αφήνω να κρυώσει.
- Αλείφω με το βούτυρο ένα ταψί 29x37 εκ και βάζω το πρώτο φύλλο κρούστας οριζόντια.
- Το βουτυρώνω με ένα πινέλο και βάζω από πάνω αλλά κάθετα το δεύτερο φύλλο, το οποίο βουτυρώνω ξανά.
- Επαναλαμβάνω με τον ίδιο τρόπο άλλα δυο φύλλα.
- Το 5ο φύλλο το αλείφω το μισό με βούτυρο, το διπλώνω στη μέση και το βάζω στη βάση του ταψιού.
- Με το σύρμα ανακατεύω την κρύα σοκολατένια κρέμα να αφρατέψει και τη ρίχνω μέσα στο ταψί, ισιώνοντας την επιφάνεια της.
- Διπλώνω τα φύλλα που περισσεύουν προς τη γέμιση και τα βουτυρώνω.
- Από πάνω καλύπτω με τα φύλλα με τον ίδιο τρόπο που έκανα και στη βάση αλλά αντίστροφα.
- Πρώτα βάζω το διπλό φύλλο και έπειτα τα άλλα 4 εναλλάξ (οριζόντια-κάθετα) πάντα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τα φύλλα που περισσεύουν από τα χείλη του ταψιού και τα υπόλοιπα τα γυρίζω προς τα κάτω.
- Το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα για 45 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσαφίσει το φύλλο.
- Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει για 15-20 λεπτά, πασπαλίζω με λίγη άχνη ζάχαρη (προαιρετικά) και κόβω σε κομμάτια για να σερβίρω.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 483kcal | Carbohydrates: 58g | Protein: 11g | Fat: 25g | Saturated Fat: 14g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 96mg | Sodium: 336mg | Potassium: 350mg | Fiber: 3g | Sugar: 28g | Vitamin A: 620IU | Calcium: 168mg | Iron: 3mg