Ονομαστή για τη νοστιμιά της, η σφακιανή πίτα εντυπωσιάζει παρόλα τα απλά υλικά της.
Λεπτή, λιτή στην εμφάνιση της, μέσα της όμως κρύβει το υλικό της επιτυχίας της: την ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη.
Τις γαρνίρουμε με αγνό πλούσιο θυμαρίσιο μέλι ή πετιμέζι που βγάζει το νησί. Γνωστές από την αρχαιότητα λέγεται ότι τις έψηναν πάνω σε καυτές πέτρες αφού δεν χρησιμοποιείται λίπος για το μαγείρεμά τους.
Όταν επισκεφτείς την Κρήτη, σίγουρα κάπου θα τις δοκιμάσεις και θα σε κερδίσουν με το γλυκόξινο συνδυασμό στη γεύση τους.
Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Σφακιανή πίτα υλικά
Σφακιανή πίτα
Σφακιανή πίτα
4.5 from 2 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
30 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
55 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 25 Λεπ.
Πιάτο Πίτα
Μερίδες 8 Τεμάχια
Θερμίδες 279

Υλικά

  • 350  γρ ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη
  • 350  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70  ml  ρακί
  • 170  ml  νερό
  • 1 ½   ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1   πρέζα αλάτι

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτω το αλεύρι. Ζυμώνω σε μπάλα και τη σκεπάζω.
  • Πλάθω την ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη συμπιέζοντας την σε 8 μπαλίτσες και τις βάζω στην άκρη.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη σε λουκάνικο, το κόβω πρώτα στη μέση και έπειτα κάθε μισό στα 4, δημιουργώντας συνολικά 8 ίσα κομμάτια.
  • Τα πλάθω σε μπαλίτσες, τα βάζω πίσω στο μπολ και τα σκεπάζω με πετσέτα.
  • Παίρνω μια-μια μπαλίτσα ζύμης, την ανοίγω με τα χέρια μου σε διάμετρο 8-10 εκ, τοποθετώ τη μπάλα της ξυνομυζήθρας στη μέση και την κλείνω καλά με τη ζύμη (να μη φαίνεται το τυρί.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια αρχικά με τα χέρια και στη συνέχεια με τον πλάστη ανοίγω τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, σταδιακά, λεπτή όσο γίνεται σε διάμετρο 20 εκ.
  • Συνεχίζω όμοια και με τις υπόλοιπες τοποθετώντας τες ανάμεσα σε λαδόκολλες και πασπαλίζοντας με αλεύρι.
  • Ζεσταίνω σε μέτρια ένταση το τηγάνι (αντικολλητικό) και βάζω μια-μια τις πίτες, ψήνοντας τες και από τις δύο πλευρές για περίπου 3-4 λεπτά/ πλευρά.
  • Μια-μια τη μεταφέρω στο πιάτο και συνεχίζω με την επόμενη.
  • Τις σερβίρω ζεστές ή κρύες γαρνίροντας με μέλι ή πετιμέζι.

ΤΙΠ:

  • Όταν ανοίξω τις πίτες λεπτές με την ξυνομυζήθρα μέσα, μπορώ να τις αποθηκεύσω στην κατάψυξη. Στη συνέχεια τις τηγανίζω κανονικά όταν τις χρειαστώ.

Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με την ΑΦΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Calories: 279kcal | Carbohydrates: 35g | Protein: 9g | Fat: 9g | Saturated Fat: 4g | Cholesterol: 22mg | Sodium: 44mg | Potassium: 93mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 195IU | Calcium: 98mg | Iron: 2mg