Αφράτα μεσογειακά ρολάκια με κρέμα τυρί, σπανάκι και ντοματίνια ένα σνακ για κάθε στιγμή! Αρωματικά, αέρινα, μπορείς και να τα πάρεις μαζί σου στη δουλειά ή στη βόλτα. Ιδανικά για τα πάρτι αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 240 ml γάλα ζεστό (30°C περίπου)
- 8 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
- 340 γρ αλεύρι δυνατό
- 1 κγ αλάτι
- 30 γρ βούτυρο σε κυβάκια σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
- 200 γρ κρέμα τυρί
- 40 γρ φύλλα σπανάκι (1 χούφτα)
- ½ κγ ελαιόλαδο
- 5 ντοματίνια κομμένα στα 3
- ½ κγ ρίγανη
- 1 αυγό για επάλειψη
Οδηγίες
- Για τη ζύμη στο μπολ του μίξερ βάζω το γάλα και μέσα του διαλύω τη μαγιά. Προσθέτω 4-5 ΚΣ από το αλεύρι, ναι γίνει ένας χυλός και το αφήνω για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Αναμιγνύω το αλεύρι με το αλάτι και τα ρίχνω σταδιακά στο μπολ ενώ ζυμώνει το μίξερ με το γάντζο σε χαμηλή ένταση.
- Τέλος βάζω ένα ένα τα κυβάκια του βουτύρου, δυναμώνω την ένταση και το αφήνω να ζυμώσει για 7-10 λεπτά.
- Βάζω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζω και την αφήνω σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει τον όγκο της για περίπου 2 ώρες (ή σε φούρνο που έχω προθερμάνει στους 50*C, τον έχω κλείσει και μέσα έχω τη ζύμη να φουσκώνει για 1 ώρα).
- Εν τω μεταξύ, ζεσταίνω ½ κγ ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και σοτάρω το σπανάκι να μαραθεί για 2-3 λεπτά. Το βγάζω από το τηγάνι και το αφήνω να κρυώσει.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρω στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνω με την παλάμη μου αφαιρώντας της τον όγκο που έχει πάρει. Την ανοίγω με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα 30x50 εκ περίπου (ανοίγω πάντα από το κέντρο προς τις άκρες).
- Απλώνω πάνω της την κρέμα τυρί αφήνοντας περιμετρικά κενό ένα περιθώριο 1,5 εκ.
- Ρίχνω διάσπαρτα τα φύλλα από το σπανάκι και την τυλίγω σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη πλευρά και κόβω σε ροδέλες πάχους 2 εκ. περίπου.
- Τις μεταφέρω στο ταψί που έχω καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζω με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στο ταψί.
- Κόβω κάθε ντοματίνι στα 3, τα βάζω στη μέση σε κάθε ρολάκι και πασπαλίζω με λίγη ρίγανη.
- Τα σκεπάζω και τα αφήνω να ξεκουραστούν για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
- Χτυπάω ένα αυγό με 1 ΚΣ νερό, αλείφω με το μείγμα τα ρολάκια και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 162kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 4g | Fat: 7g | Saturated Fat: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 31mg | Sodium: 223mg | Potassium: 103mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 549IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 42mg | Iron: 1mg