Φανταστικές πένες με βότκα και κρεμώδη πλούσια σάλτσα, ένα γρήγορο φαγητό για όλες τις εποχές.
Χωρίς πολλά υλικά, με φίνα γεύση, πολύ χορταστικό και με μια υγιεινή σάλτσα. Αν χρησιμοποιήσεις και σπιτικό πέστο βασιλικού την απογειώνεις!
Φτιάξε το, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Πολλά από τα σκεύη που χρησιμοποιώ μπορείς να τα βρεις στο PAXXISHOP
Πένες με βότκα
Πένες με βότκα
4.25 from 4 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
10 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
30 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
40 Λεπ.
Πιάτο Κυρίως γεύμα
Μερίδες 6 Μερίδες
Θερμίδες 590

Εξοπλισμός

  • 2 κατσαρόλες

Υλικά

  • 450 γρ πένες
  • 3 ΚΣ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κγ ρίγανη
  • 1 κγ αποξηραμένες πιπεριές τριμμένες ή μπούκοβο
  • 120 γρ πελτέ ντομάτας
  • 60 ml βότκα
  • 170 γρ πέστο βασιλικού δες ΕΔΩ πως να το φτιάξεις
  • 1 ½ κγ αλάτι
  • ¼ κγ πιπέρι
  • 240 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο πλήρες 8% λιπαρά*
  • 1 ΚΣ βούτυρο
  • 30 γρ παρμεζάνα ή κεφαλοτυρί τριμμένο

Για γαρνίρισμα:

  • έξτρα παρμεζάνα ή κεφαλοτυρί τριμμένο
  • Λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω, σε δυνατή ένταση, 3 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 4 λεπτά ανακατεύοντας.
  • Προσθέτω το σκόρδο, τη ρίγανη, την πιπεριά για ½ λεπτό και καβουρδίζω τον πελτέ για άλλα 4 λεπτά (μέχρι να γίνει πιο πυκνή).
  • Σβήνω με τη βότκα που αφήνω να εξατμιστεί για 2 λεπτά.
  • Ενσωματώνω το πέστο βασιλικού, ρίχνω το γάλα, ½ κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι και το αφήνω να αρχίσει να βράσει.
  • Χαμηλώνω την ένταση σε χαμηλή (ίσα να διατηρείται ζεστή).
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό (μέχρι τα 2/3 αυτής) σε δυνατή ένταση.
  • Όταν βράσει, ρίχνω 1 κγ αλάτι και βάζω τα ζυμαρικά μειώνοντας την ένταση σε μέτρια.
  • Ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο στη συσκευασία τους (να είναι al dente).
  • Τα στραγγίζω και κρατάω από το ζουμί τους.
  • Τα ρίχνω μέσα στη σάλτσα, προσθέτω ½ κούπα (120 ml) από το ζωμό, το βούτυρο, την τριμμένη παρμεζάνα και τ’ ανακατεύω πολύ καλά.
  • Σερβίρω στα πιάτα γαρνίροντας με έξτρα τριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.

ΤΙΠΣ:

  • * Εναλλακτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος ελαφριά.
  • - Κρατώντας ζουμί από τα ζυμαρικά, μπορώ να το χρησιμοποιήσω μια επόμενη μέρα για να τα ζεστάνω, προσθέτοντας υγρασία σε αυτά.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 590kcal | Carbohydrates: 69g | Protein: 17g | Fat: 25g | Saturated Fat: 7g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 22mg | Sodium: 1150mg | Potassium: 535mg | Fiber: 4g | Sugar: 10g | Vitamin A: 1074IU | Vitamin C: 7mg | Calcium: 241mg | Iron: 2mg