Δροσερό, αρωματικό φαγάκι που τρώγεται τέλεια και κρύο!Πένες με τόνο, ζουμερά ντοματίνια, ελίτσες, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού ενώνονται σε μια υπέροχη σύνθεση γεύσεων, ψημένα όλα μαζί στο φούρνο για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.Σε λιγότερο από 1 ώρα έχεις ένα πιάτο υπερπαραγωγή που γεμίζει την κουζίνα με αρώματα Μεσογείου. Ελαφρύ και γευστικό, αυτό το φαγητό είναι ιδανικό για κάθε εποχή, καθώς μπορείς να το απολαύσεις ζεστό ή κρύο, προσφέροντας δροσιά και νοστιμιά σε κάθε μπουκιά.Ένα πιάτο που θα λατρέψουν όλοι στο τραπέζι και θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε κάθε περίσταση!
Εξοπλισμός
- 1 πυρίμαχο ταψί 35x25 εκ
- 1 μέτρια κατσαρόλα
Υλικά
- 2 κονσέρβες τόνου
- 500 γρ πένες ριγέ ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής μας
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 ΚΣ ελαιόλαδο
- 12 ντοματίνια κομμένα στα δύο
- 2 κούπες τριμμένες ντομάτες 500 ml
- 3 ΚΣ γεμάτες πράσινες ελιές (40) γρ κομμένες σε ροδέλες χωρίς κουκούτσι
- 1 κγ θυμάρι
- 1 λεμόνι ξύσμα
- 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κγ αλάτι
- 1 γερή πρέζα πιπέρι
Οδηγίες
- Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και 2 κγ αλάτι ρίχνω τα ζυμαρικά και τα αφήνω σε μέτρια ένταση να βράσουν για 3-4 λεπτά πιο λίγο από τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας τους.
- Τα στραγγίζω και κρατάω 100 ml από το ζωμό τους. Βάζω τις πένες σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί τις ραντίζω με 1 ΚΣ ελαιόλαδο και τα ανακατεύω απαλά.
- Στην ίδια κατσαρόλα που έβρασα τις πένες στραγγίζω το λάδι από τη μια συσκευασία του τόνου, βάζω δυνατή ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνω το σκόρδο, το αφήνω για 1 λεπτό και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, 1 κγ αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 κγ θυμάρι, μειώνω την ένταση σε μέτρια, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά.
- Όταν ετοιμαστεί η σάλτσα, την βγάζω από την εστία και προσθέτω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις ελιές, τον τόνο, ξύσμα μισού λεμονιού, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα’ ανακατεύω όλα πολύ καλά.
- Ρίχνω τη σάλτσα στο σκεύος με τα ζυμαρικά, ανακατεύω και θρυμματίζω από πάνω διάσπαρτα τον δεύτερο τόνο με το λάδι του.
- Ανάλογα πόσο υγρή είναι η σάλτσα ντομάτας βάζω από 30 – 100 ml από το ζωμό των ζυμαρικών που κράτησα.
- Σκεπάζω το πυρίμαχο με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180* C, στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο, γαρνίρω με λίγο έξτρα μαϊντανό, κλαδιά από φρέσκο θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.
- Έτοιμο για σερβίρισμα!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 384kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 21g | Fat: 10g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 6g | Cholesterol: 8mg | Sodium: 379mg | Potassium: 335mg | Fiber: 3g | Sugar: 3g | Vitamin A: 472IU | Vitamin C: 11mg | Calcium: 40mg | Iron: 2mg