Θέλεις μια μακαρονάδα μπολονέζ aka με κιμά κοκκινιστό και τυράκι και κολάζεσαι τη σαρακοστή που θέλεις να νηστέψεις; Σου έχω τη λύση που όταν τη δοκιμάσεις είμαι σίγουρη ότι θα την κάνεις ακόμα κι όταν δεν νηστεύεις πια κι αυτό γιατί είναι πολύ υγιεινή και νόστιμη. Αντικαθιστάς τον κιμά με μπουκετάκια κουνουπιδιού, ψημένα στο φούρνο με καπνιστή πάπρικα που θα του δώσει την επιθυμητή γεύση. Μια δοκιμή αρκεί, αν είσαι λάτρης των ζυμαρικών και θέλεις να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου σε λαχανικά χωρίς όμως να κάνεις εκπτώσεις. Φτιάξε το και δημοσίευσε τη φωτογραφία σου στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories μας!
Εξοπλισμός
- Ταψί 30x40 εκ
- μια μεγάλη κατσαρόλα
Υλικά
- 1 μικρό κουνουπίδι
- 450 γρ λινγκουίνι ή σπαγγέτι
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 2 κγ πάπρικα καπνιστή
- 2 κγ ρίγανη αποξηραμένη
- 1/4 κγ αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 κγ μπούκοβο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Για τη σάλτσα:
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 1 καυτερή πιπεριά
- 175 γρ κόκκινο πέστο
- 400 γρ πελτέ ντομάτας
- 2 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 15 γρ διατροφική μαγιά
- Φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό
Οδηγίες
- Κόβω το κουνουπίδι σε πολύ μικρά μπουκετάκια στο μέγεθος περίπου του κιμά και τα βάζω πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί.
- Πασπαλίζω με 2 ΚΣ ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπούκοβο και καπνιστή πάπρικα.
- Τα ανακατεύω καλά και τα απλώνω φροντίζοντας να μην καλύπτει το ένα το άλλο.
- Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 220°C για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (εξαρτάται από το μέγεθος τους).
- Γεμίζω τα 2/3 μιας κατσαρόλας με νερό, σκεπάζω με το καπάκι σε δυνατή ένταση.
- Όταν βράσει το νερό ρίχνω 1 κγ αλάτι, τα ζυμαρικά, τ’ ανακατεύω να μην κολλήσουν μεταξύ τους, μειώνω την ένταση σε μέτρια και τα αφήνω για 7 περίπου λεπτά (συμβουλεύομαι τον προτεινόμενο χρόνο συσκευασίας τους) μέχρι να γίνουν al dente.
- Τα στραγγίζω και κρατάω ½ κούπα από το ζωμό τους.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω 2 ΚΣ ελαιόλαδο σε δυνατή ένταση και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά.
- Προσθέτω ολόκληρες τις σκελίδες του σκόρδου και την καυτερή πιπεριά για 2-3 λεπτά και τα αφαιρώ.
- Καβουρδίζω για 2 λεπτά τον πελτέ ντομάτας και τον αραιώνω με 80ml νερό, το κόκκινο πέστο, ¼ κγ αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 2 ΚΣ μαϊντανό, το κουνουπίδι, τη διατροφική μαγιά και τα ανακατεύω απαλά όλα μαζί.
- Τέλος προσθέτω λίγο από το ζωμό των ζυμαρικών, τα λινγκουίνι τα ενσωματώνω και αφήνω να ενωθούν και να δέσουν μαζί για 2 λεπτά.
- Σερβίρω γαρνίροντας με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό και μια πρέζα πιπέρι.
ΤΙΠ:
- Η διατροφική μαγιά είναι ένα υποκατάστατο του τυριού σε σκόνη, είναι vegan και νηστίσιμο. Είναι η μαγιά της μπύρας σε μια απενεργοποιημένη μορφή μαγιάς ( με ειδική επεξεργασία). Υπάρχει σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και μπαχαράδικα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 495kcal | Carbohydrates: 79g | Protein: 16g | Fat: 14g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 2mg | Sodium: 914mg | Potassium: 1115mg | Fiber: 8g | Sugar: 14g | Vitamin A: 1757IU | Vitamin C: 53mg | Calcium: 92mg | Iron: 4mg