ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΡΙΘΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ

Παραδοσιακά κρίθινα Κρητικά παξιμάδια

Τα παραδοσιακά κρίθινα Κρητικά παξιμάδια υπάρχουν ακόμα στα περισσότερα σπίτια του νησιού.
Τα χρησιμοποιούμε αντί για ψωμί, στο κολατσιό μαζί με γραβιέρα, με ντομάτα και ξινομυζήθρα. Είναι πολύ υγιεινά, γεμάτα φυτικές ίνες, νόστιμα και τραγανά.
Τα φυλάμε σε δοχεία στο τραπέζι και μόλις τα χρειαστούμε τα έχουμε δίπλα μας αφού κρατάνε και για πάρα πολύ καιρό. Όταν πια μαλακώσουν ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε καινούργια.
Παραδοσιακά κρίθινα Κρητικά παξιμάδια
Παραδοσιακά κρίθινα Κρητικά παξιμάδια
Εκτύπωση Συνταγής
5 from 3 votes
Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπ.
Χρόνος Μαγειρέματος2 Ωρ. 30 Λεπ.
Χρόνος αναμονής2 Ωρ. 30 Λεπ.
Συνολικός Χρόνος3 Ωρ.
Πιάτο: Παραδοασιακά
Μερίδες: 30 Κομμάτια
Θερμίδες: 75kcal

Εξοπλισμός

  • Κουζινομηχανή (προαιρετικά) ή ένα μπολ

Υλικά

  • 300 γρ κρίθινο αλεύρι ολικής άλεσης
  • 125 γρ σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης
  • 125 γρ αλεύρι για τσουρέκια
  • 25 γρ φρέσκια μαγιά 1 κύβο ή 8 γρ (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά
  • 10 γρ ζάχαρη ή μέλι
  • 400 ml ζεστό νερό όχι καυτό
  • 25 ml ελαιόλαδο
  • 10 γρ αλάτι

Οδηγίες

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το νερό και μέσα του διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  • Προσθέτω το αλεύρι για τα τσουρέκια να γίνει σαν χυλός το μείγμα, το σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα εμφανιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια).
  • Συνεχίζω βάζοντας το ελαιόλαδο και το σταρένιο αλεύρι αναδεύοντας στην κουζινομηχανή με τον γάντζο.
  • Ενώνω το κρίθινο αλεύρι με το αλάτι και τα ρίχνω σταδιακά στο μείγμα.
  • Αφού προσθέσω όλη την ποσότητα αφήνω να ζυμωθεί για 10 λεπτά δημιουργώντας μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει (μπορώ να ζυμώσω και με τα χέρια, θα χρειαστούν 3-4 λεπτά περισσότερο ζύμωμα).
  • Αλείφω ένα μεγάλο μπολ με λίγο ελαιόλαδο, βάζω τη ζύμη, τη σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνω σε ζεστό σημείο για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της (την βάζω είτε στον ήλιο, όχι απευθείας έκθεση, είτε στον φούρνο που έχω προθερμάνει στους 50*C, τον έχω κλείσει και διατηρώ τη θερμοκρασία έχοντας αναμμένο το φως του).
  • Το κρίθινο αλεύρι είναι πιο σκληρό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φουσκώσει από τα υπόλοιπα.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη την πλάθω σε κορδόνι, την κόβω στη μέση και πλάθω κάθε μέρος ξανά σε κορδόνι μήκους 30 εκ περίπου (όσο το μήκος του ταψιού).
  • Με μια λαδόκολλα στο ταψί δημιουργώ δύο θέσεις για τα κορδόνια, με τοίχωμα λαδόκολλας ανάμεσα τους, ενώ στην άλλη πλευρά βάζω ένα βάρος.
  • Με τον τρόπο αυτό τα κορδόνια θα φουσκώσουν καθ ύψος (αν διπλασιάσω την δοσολογία, στο ταψί χωράνε ακριβώς 4 κορδόνια).
  • Σκεπάζω το ταψί με πετσέτα κουζίνας και το αφήνω πάλι σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν τα κορδόνια για 30 λεπτά.
  • Με ένα μαχαίρι χαράσσω τα κορδόνια σε κομμάτια ανά 1-1,5 εκ και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
  • Τα βγάζω από το φούρνο, τα ξεχωρίζω σε κομμάτια, τα τοποθετώ με την πλάγια (κομμένη) πλευρά τους στο ταψί και βάζω πάλι στο φούρνο, να φρυγανιστούν για 2 ώρες στους 100*C (ενδιάμεσα τα γυρίζω και από την άλλη πλευρά).
  • Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και τα αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο.

ΤΙΠ:

  • Με την ίδια ζύμη φτιάχνω και τις κριθαροκουλούρες (ντάκους), τις πλάθω σε κουλούρες μικρές και έπειτα τις χωρίζω στη μέση και τις φρυγανίζω.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Calories: 75kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 2g | Fat: 1g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 131mg | Potassium: 58mg | Fiber: 2g | Sugar: 1g | Calcium: 6mg | Iron: 1mg