Μια εντυπωσιακή πίτα αξίζει μια θέση στο Πασχαλινό τραπέζι να συνοδεύει το αρνί. Ανοιχτή παντζαρόπιτα που θυμίζει πάστα φλώρα, με γλυκά λαχανικά, τραγανά κουκουνάρια, μαλακή ψημένη φέτα και την τραγανή βουτυρένια ζύμη από κάτω. Χωρίς μεγάλη διαδικασία αυτή η ιδιαίτερη πίτα, που δεν συνηθίζουμε, ταιριάζει φανταστικά στο γιορτινό τραπέζι. Η φέτα ΔΩΔΩΝΗ που χρησιμοποιούμε μπλέκει μέσα στη γέμιση αλλά και από πάνω, δίνοντας ένταση στη γεύση αφού είναι ιδανικός φίλος με τα παντζάρια. Φτιάξε τη, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 420 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κγ μπέικιν πάουντερ
- ½ κγ αλάτι
- 210 γρ βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος κρύο κομμένο σε κυβάκια
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 3-4 ΚΣ κρύο νερό
Για τη γέμιση:
- 500 γρ παντζάρια βρασμένα 4τμχ
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο
- 2 ΚΣ ξύδι μπαλσάμικο
- ½ κγ ρίγανη
- ½ κγ θυμάρι
- ½ κγ αλάτι
- 1/4 κγ πιπέρι
- 200 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένη
- 25 γρ κουκουνάρια ή καρύδια
- 1 μικρό αυγό για επάλειψη
Οδηγίες
- Για τη ζύμη ενώνω ενώνω σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Ρίχνω σταδιακά το κρύο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος σε κυβάκια και με τα δάχτυλα το πιέζω να ενσωματωθεί με το αλεύρι και να γίνει μια θρυπτή ζύμη.
- Προσθέτω το αυγό και λίγο-λίγο το νερό μέχρι να δέσει σε ζύμη.
- Την κλείνω σε μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Βάζω το τηγάνι σε μέτρια ένταση καβουρδίζοντας τα κουκουνάρια, ανακατεύοντας τα διαρκώς μέχρι να πάρουν απαλό καστανό χρώμα. Όταν αρχίσουν αν μυρίζουν τα βγάζω από το σκεύος.
- Στο ίδιο τηγάνι δυναμώνω την ένταση, ζεσταίνω 1 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Σβήνω με το μπαλσάμικο και τα αφήνω να καραμελώσουν για 20 λεπτά. Τα βγάζω να κρυώσουν.
- Κόβω τα παντζάρια σε κυβάκια, τα μεταφέρω σε ένα μπολ και προσθέτω τα κρεμμύδια, τα κουκουνάρια, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι ανακατεύοντας καλά.
- Τέλος θρυμματίζω την μισή ποσότητα της φέτας ΔΩΔΩΝΗ στη γέμιση και ανακατεύω.
- Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, παίρνω τα ¾ αυτής και την ανοίγω με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
- Τη μεταφέρω στη φόρμα 30x20 εκ, την πιέζω να κολλήσει καλά στη βάση, στις γωνίες και στα τοιχώματα. Κόβω όση περισσεύει από αυτά και την κρατάω.
- Απλώνω τη γέμιση στο εσωτερικό της και θρυμματίζω την υπόλοιπη φέτα ΔΩΔΩΝΗ από πάνω πιέζοντας τα κομμάτια με ένα κουτάλι να μην προεξέχουν.
- Ανοίγω με τον ίδιο τρόπο το υπόλοιπο ¼ του φύλλου και το κόβω σε λωρίδες που τοποθετώ διαγώνια στην πίτα.
- Αλείφω τη ζύμη με ένα χτυπημένο αυγό με 1 ΚΣ νερό και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, στους 180°C για μια ώρα περίπου.
Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 540kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 12g | Fat: 32g | Saturated Fat: 18g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 120mg | Sodium: 826mg | Potassium: 428mg | Fiber: 4g | Sugar: 7g | Vitamin A: 876IU | Vitamin C: 6mg | Calcium: 196mg | Iron: 4mg