Η πρώτη χριστουγεννιάτικη συνταγή για φέτος είναι εδώ και δεν μπορούσε να είναι άλλη από τα αγαπημένα… μελομακάρονα με σιμιγδάλι!
Αυτή η εκδοχή έχει πιο τραγανή υφή, γεμάτα αρώματα και φυσικά το μυστικό για τέλειο σιρόπιασμα κάθε φορά! Αν τα δοκιμάσεις, ετοιμάσου για το πιο αρωματικό σπίτι και το πιο νόστιμο ταψί των Χριστουγέννων!
Έφτιαξες τη συνταγή; Μην ξεχάσεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες σου με το @paxxigr για να μπορέσω να δω τις δημιουργίες σου!
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι
No ratings yet
Χρόνος
Προετοιμασίας
50 Λεπτά
Χρόνος
Μαγειρέματος
25 Λεπτά
Συνολικός
Χρόνος
1 Ώρα 15 Λεπτά
Πιάτο Γλυκά
Μερίδες 25 Κομμάτια
Θερμίδες 303

Υλικά

  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 125 ml σπορέλαιο
  • 65 γρ ζάχαρη
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 125 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 140 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ καρύδια προαιρετικά

Σιρόπι:

  • 230 γρ ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • Φλούδα πορτοκαλιού
  • 125 γρ μέλι

Έξτρα:

  • 55 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

Οδηγίες
 

  • Για το σιρόπι βάζω στο κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζω σε μέτρια ένταση για 2 λεπτά ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Βγάζω από την εστία και προσθέτω το μέλι ανακατεύοντας να διαλυθεί. Το αφήνω να κρυώσει.
  • Στο μπολ αναδεύω με το σύρμα το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Διαλύω τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνω στο μείγμα.
  • Προσθέτω σε δόσεις πρώτα το σιμιγδάλι και έπειτα το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια κουτάλα ή τα χέρια.
  • Δεν ζυμώνω πολύ, μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάω.
  • Παίρνω από τη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού, πλάθω σε οβάλ σχήμα, το ακουμπάω πάνω στην ξύστρα , βάζω αν θέλω από ¼ του καρυδιού (που έχω κόψει κάθε ένα κάθετα στα τέσσερα). Γυρίζω από την μια πλευρά προς την άλλη, κλείνοντας το καρύδι στο εσωτερικό και πιέζοντας να αφήσει η ξύστρα το αποτύπωμα της στην επιφάνεια του.
  • Το γυρίζω και το βάζω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
  • Συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα βάζοντας τα στο ταψί στη σειρά.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, αντιστάσεις, για 25 λεπτά.
  • Βγάζω το ταψί από το φούρνο, τα αφήνω 5 λεπτά και έπειτα τα βουτάω σε δόσεις στο σιρόπι για 45’’ (δευτερόλεπτα) κάθε δόση.
  • Τα στραγγίζω και τα αφήνω στο ταψί.
  • Σε ένα μπολ αναμιγνύω χοντροκομμένα καρύδια με κανέλα και γαρύφαλλο.
  • Πασπαλίζω από πάνω τα μελομακάρονα με το μείγμα των καρυδιών και τα αφήνω να κρυώσουν για μια ώρα.
  • Τα σερβίρω ή τα αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο μέχρι να χρησιμοποιήσω.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Calories: 303kcal | Carbohydrates: 37g | Protein: 3g | Fat: 17g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 11g | Sodium: 52mg | Potassium: 64mg | Fiber: 1g | Sugar: 16g | Vitamin A: 14IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 12mg | Iron: 1mg

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram