Για το σιρόπι βάζω στο κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζω σε μέτρια ένταση για 2 λεπτά ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βγάζω από την εστία και προσθέτω το μέλι ανακατεύοντας να διαλυθεί. Το αφήνω να κρυώσει.
Στο μπολ αναδεύω με το σύρμα το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Διαλύω τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνω στο μείγμα.
Προσθέτω σε δόσεις πρώτα το σιμιγδάλι και έπειτα το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια κουτάλα ή τα χέρια.
Δεν ζυμώνω πολύ, μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάω.
Παίρνω από τη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού, πλάθω σε οβάλ σχήμα, το ακουμπάω πάνω στην ξύστρα , βάζω αν θέλω από ¼ του καρυδιού (που έχω κόψει κάθε ένα κάθετα στα τέσσερα). Γυρίζω από την μια πλευρά προς την άλλη, κλείνοντας το καρύδι στο εσωτερικό και πιέζοντας να αφήσει η ξύστρα το αποτύπωμα της στην επιφάνεια του.
Το γυρίζω και το βάζω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
Συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα βάζοντας τα στο ταψί στη σειρά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, αντιστάσεις, για 25 λεπτά.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο, τα αφήνω 5 λεπτά και έπειτα τα βουτάω σε δόσεις στο σιρόπι για 45’’ (δευτερόλεπτα) κάθε δόση.
Τα στραγγίζω και τα αφήνω στο ταψί.
Σε ένα μπολ αναμιγνύω χοντροκομμένα καρύδια με κανέλα και γαρύφαλλο.
Πασπαλίζω από πάνω τα μελομακάρονα με το μείγμα των καρυδιών και τα αφήνω να κρυώσουν για μια ώρα.
Τα σερβίρω ή τα αποθηκεύω σε αεροστεγώς κλειστό δοχείο μέχρι να χρησιμοποιήσω.