Μια άλλη εκδοχή από τα κλασικά παπουτσάκια, χωρίς κρέας, με μελιτζάνες γεμιστές με τυρί. Καλυμμένες με τη χρυσαφένια κρούστα της γέμισης από πατάτα, μελιτζάνα και τριμμένο ανάμικτο τυρί ΔΩΔΩΝΗ και στη μέση η έκπληξη από ένα ολόκληρο κομμάτι λιωμένης, μαλακής, μαστιχωτής γραβιέρας ΔΩΔΩΝΗ που απλά σε ξεσηκώνει.
Αυτό το πιάτο τα έχει όλα και λαχανικά και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, κατάλληλο για να χορτάσει όλη την οικογένεια στο Κυριακάτικο τραπέζι.
Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Μελιτζάνες γεμιστές με τυρί
Μελιτζάνες γεμιστές με τυρί
5 from 2 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
1 Ωρ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
25 Λεπ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 25 Λεπ.
Πιάτο Κυρίως Πιάτο
Μερίδες 4 Μερίδες
Θερμίδες 596

Εξοπλισμός

  • 1 ταψί
  • 1 κατσαρόλα

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 200 γρ ανάμικτο τυρί τριμμένο ΔΩΔΩΝΗ
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 500 γρ πατάτες
  • 150 γρ γραβιέρα αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κγ ελαιόλαδο
  • 1 ΚΣ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κγ αλάτι
  • 1 κγ πιπέρι
  • 20 γρ τριμμένη φρυγανιά

Οδηγίες
 

  • Πλένω τις μελιτζάνες, κόβω τα άκρα τους και έπειτα τις τεμαχίζω στη μέση.
  • Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφήνοντας περιθώριο από τα άκρα κάθε μισής μελιτζάνας, αφαιρώ την ψίχα της, συνεχίζω όμοια με όλες τις μελιτζάνες.
  • Απλώνω τις μελιτζάνες πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί, τις ραντίζω με 1 κγ ελαιόλαδο, 1 κγ αλάτι, ¼ κγ πιπέρι και τις ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C, στις αντιστάσεις, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
  • Μόλις ετοιμαστούν τις βγάζω και τις αφήνω να κρυώσουν λίγο.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζω τις πατάτες, που χαράζω με ένα μαχαίρι, γεμίζω με νερό να τις σκεπάζει, ρίχνω 1 κγ αλάτι και τις αφήνω να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (τρυπάω με ένα πιρούνι να δω αν είναι έτοιμες πριν τις βγάλω).
  • Βάζω την ψίχα από τις μελιτζάνες σε επιφάνεια κοπής και την τεμαχίζω σε καρέ.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω σε δυνατή ένταση 1 κγ ελαιόλαδο σοτάρω για ½ λεπτό το σκόρδο και συνεχίζω με την ψίχα από τις μελιτζάνες αφήνοντάς την μέχρι να ψηθεί και να εξατμιστούν τα υγρά της.
  • Βγάζω τις πατάτες και με ένα πιρούνι ή το εργαλείο πολτοποίησης τις λιώνω.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το μείγμα του τηγανιού, τις πολτοποιημένες πατάτες, 150 γρ ανάμικτο τυρί τριμμένο ΔΩΔΩΝΗ, τα αυγά, 1 κγ αλάτι, 1/8 κγ πιπέρι, μαϊντανό και τα ανακατεύω καλά όλα μαζί.
  • Κόβω τη γραβιέρα αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ σε φέτες πάχους 3-5 χιλ και καλύπτω τη βάση των λαχανικών.
  • Τις γεμίζω έπειτα με το μείγμα του μπολ, πασπαλίζω από πάνω 50 γρ ανάμικτο τυρί τριμμένο ΔΩΔΩΝΗ και τριμμένη φρυγανιά.
  • Τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.

Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Calories: 596kcal | Carbohydrates: 55g | Protein: 32g | Fat: 30g | Saturated Fat: 17g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 169mg | Sodium: 2619mg | Potassium: 1770mg | Fiber: 17g | Sugar: 19g | Vitamin A: 933IU | Vitamin C: 36mg | Calcium: 711mg | Iron: 3mg

    ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

    Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram