Ετοιμάζω γιορτινό φαγάκι, να μυρίσει Χριστούγεννα το σπίτι και το τραπέζι μας! Φτιάχνω Ματσάτα με χοιρινό και αποξηραμένα φρούτα, αφήνω όλη τη δουλειά στη γάστρα να το σιγοψήσει, για να γίνει λουκούμι με ηρεμία.
Ωστόσο, ετοιμάζω και τα ζυμαρικά επιλέγοντας τα Ματσάτα από τη Χρυσή Σειρά της MISKO για αυτή τη χρυσή συνταγή.
Με τη γεμάτη υφή τους ταιριάζουν με το λιωμένο χοιρινό, τα γλυκά δαμάσκηνα, βερίκοκα και καρότα ενώ λούζονται από πάνω με το γευστικό ζωμό.
Τα Ματσάτα Χρυσή Σειρά MISKO, είναι το μοναδικό μονοποικιλιακό ζυμαρικό, κορυφαίας ποιότητας που παράγεται από 100% εκλεκτή ποικιλία Σβέβο.
Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Ματσάτα με χοιρινό και αποξηραμένα φρούτα
Ματσάτα με χοιρινό και αποξηραμένα φρούτα
5 from 2 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
30 Λεπτά
Χρόνος
Μαγειρέματος
2 Ώρες 30 Λεπτά
Συνολικός
Χρόνος
3 Ώρες
Πιάτο Κυρίως Πιάτο
Μερίδες 8 Μερίδες
Θερμίδες 776

Υλικά

  • 500 γρ. Ματσάτα Χρυσή Σειρά MISKO
  • 35 γρ. αλάτι
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κιλά χοιρινό σπάλα χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια
  • 3 καρότα κομμένα σε κομμάτια
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες χοντρές
  • 2 σκελίδες σκόρδου σε φέτες
  • 200 γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 50 ml κονιάκ
  • 150 γρ βερίκοκα αποξηραμένα
  • 1 πορτοκαλιού το χυμό
  • 120 ml κόκκινο κρασί ξηρό
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κ. γ. θυμάρι
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Έχω πλύνει το κρέας, το βγάζω από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσω και το ταμπονάρω με απορροφητικό χαρτί.
  • Στο τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο, σε δυνατή ένταση και βάζω σε δόσεις τα κομμάτια του χοιρινού να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρω στη γάστρα.
  • Προσθέτω το κρεμμύδι, τα καρότα, το πράσο, το σκόρδο, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα τα οποία έχω μουλιάσει στο κονιάκ για 30 λεπτά.
  • Συνεχίζω με το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και ανακατεύω.
  • Ρίχνω το κόκκινο κρασί, το χυμό πορτοκαλιού, το μπαλσάμικο, ανακατεύω καλά και τελειώνω με το ζωμό λαχανικών.
  • Κλείνω τη γάστρα και τη βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα για 2 ½ ώρες.
  • Λίγο πριν ετοιμαστεί το κρέας, βάζω σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνω 5 λίτρα νερό, όταν βράσει βάζω 35 γρ αλάτι και ρίχνω τα Ματσάτα Χρυσή Σειρά MISKO. Ανακατεύω , μειώνω την ένταση σε μέτρια και το αφήνω να βράσουν σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας.
  • Τα στραγγίζω, ραντίζω με 1 κ. σ. ελαιόλαδο, ανακατεύω να πάει παντού και σκεπάζω με το καπάκι.
  • Βγάζω τη γάστρα από το φούρνο, την αφήνω σκεπασμένη για 15 λεπτά και έπειτα σερβίρω στην πιατέλα πρώτα τα Ματσάτα Χρυσή Σειρά MISKO στη μέση και περιμετρικά το χοιρινό με τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Γαρνίρω με ζουμάκι από τη γάστρα τόσο πάνω στο κρέας όσο και στα ζυμαρικά.

Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη MISKO

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ - ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Calories: 776kcal | Carbohydrates: 83g | Protein: 57g | Fat: 21g | Saturated Fat: 6g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 10g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 150mg | Sodium: 2572mg | Potassium: 1563mg | Fiber: 6g | Sugar: 25g | Vitamin A: 5720IU | Vitamin C: 9mg | Calcium: 95mg | Iron: 5mg

    ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ;

    Βάλε tag @paxxigr #paxxigr #Paxxi_Fans σε Facebook & Instagram