Γλυκόξινο chutney κρεμμύδι, που όταν το βάλουμε παρέα με τυριά, δημιουργεί έναν άπαιχτο συνδυασμό. Καραμελωμένες φλοίδες κρεμμυδιού με την όξινη επίγευση και μια πικάντικη σπίθα αναδεικνύεται όταν το ταιριάξουμε με αλμυρά, μπλε ή πιο ήπια τυριά. Είναι ιδανικό για το χειμώνα που θέλουμε πλούσιες γεύσεις και μπορούμε να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα και να τη διατηρήσουμε για καιρό. Δεν χρειάζεται πολλά, ένα κριτσίνι ή κρακεράκι, λίγο τυρί και από πάνω το chutney αρκούν για να συνοδεύσουμε το ποτό μας. Μπορούμε όμως να το βάλουμε και σε πίτες ή σφολιάτες, που τις αγαπά με την πλούσια βουτυρένια γεύση τους, μαζί με τυριά φτιάχνοντας με ξεχωριστή «τυρόπιτα».Είναι εύκολο, ιδανικό για το χειμώνα και το χρησιμοποιούμε σαν τη μαρμελάδα.Φτιάξε το, δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Εξοπλισμός
- Κατσαρόλα
Υλικά
- 750 γρ κρεμμύδια κόκκινα
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο
- ¼- ½ κγ μπούκοβο
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 γρ καστανή ζάχαρη
- 100 ml μπαλσάμικο ξύδι
- 100 ml κόκκινο ξύδι
Οδηγίες
- Ξεφλουδίζω και κόβω τα κρεμμύδια με το μαντολίνο σε λεπτές ροδέλες.
- Βάζω μια κατσαρόλα στην εστία σε δυνατή ένταση και ζεσταίνω το ελαιόλαδο.
- Προσθέτω το μπούκοβο το σοτάρω για 1 λεπτό και ρίχνω τα κρεμμύδια που τα αφήνω για 15 λεπτά (μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους), ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Βάζω το φύλλο της δάφνης, τη ζάχαρη, το μπαλσάμικο και το ξύδι.
- Συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
- Αφαιρώ το φύλλο δάφνης και μεταφέρω το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο ( αν θέλω να το κρατήσω για καιρό) πιέζοντας να μην έχει κενά ενδιάμεσα το κρεμμύδι.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 911kcal | Carbohydrates: 186g | Protein: 9g | Fat: 15g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 89mg | Potassium: 1380mg | Fiber: 13g | Sugar: 144g | Vitamin A: 21IU | Vitamin C: 56mg | Calcium: 289mg | Iron: 4mg