Αυτές οι πίτες είναι ανοιχτές, σαν τάρτα, με αλμυρή γέμιση, τις φτιάχνουν το Πάσχα και είναι οι λαμπρόπιτες της Κω.Το όνομα τους λέει μόνο του ότι είναι ανοιξιάτικες και γιορτινές, αυτό που δεν λέει όμως είναι πόσο διαφορετικές είναι από τις συνηθισμένες πίτες. Με τραγανή ζύμη γιαουρτιού, γεμιστές με εκλεκτά τυριά ΔΩΔΩΝΗ και μια χρυσαφένια κρούστα, σου παίρνουν το μυαλό!Το σπίτι μοσχομυρίζει μόλις ζεσταθούν στο φούρνο, με την κανέλα να τις αρωματίζει και όλοι περιμένουν να ψηθούν για να τις δοκιμάσουν….αλλά όχι, είναι εύθραυστες και πρέπει να έχουμε υπομονή να κρυώσουν πρώτα για να της απολαύσει ο ουρανίσκος μας.Ναι, μπορούμε να τις έχουμε έτοιμες ή κατεψυγμένες και την μέρα που θέλουμε να τις σερβίρουμε να ψηθούν.Έφτιαξες τη συνταγή; Δημοσίευσε τη φωτογραφία της στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 330 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό πλήρες
- 150 γρ βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος λιωμένο + έξτρα για επάλειψη
- 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κγ μπέικιν πάουντερ
- 1 κγ αλάτι
Για τη γέμιση:
- 750 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη
- 375 γρ γραβιέρα αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- ¾ κγ κονιάκ
- ¾ κγ κανέλα
- ¼ κγ πιπέρι
- 1 αυγό για επάλειψη
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό πλήρες και το ανακατεύω με το αυγό και το λιωμένο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος.
- Σε άλλο μπολ ενώνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα προσθέτω σταδιακά στο προηγούμενο μείγμα μέχρι να γίνει η ζύμη.
- Τη σκεπάζω και την αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Για τη γέμιση σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με το κονιάκ και το πιπέρι.
- Προσθέτω τα τυριά, τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ και τη γραβιέρα αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ ανακατεύοντας καλά να γίνει το μείγμα σαν πουρές.
- Χωρίζω τη ζύμη στα δύο και ανοίγω με τον πλάστη ένα- ένα τα κομμάτια σε φύλλο πάχους 3-5 χιλ.
- Κόβω σε δίσκους με διάμετρο 10 εκ όλη τη ζύμη.
- Με το πινέλο αλείφω τα φορμάκια με βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος και τοποθετώ μέσα τους τους δίσκους ζύμης πιέζοντας με τα δάχτυλα να εφάπτονται καλά στα φορμάκια. Όση ζύμη περισσεύει από τα φορμάκια την κόβω με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Τα γεμίζω με τη γέμιση και αλείφω με ένα αυγό χτυπημένο με 1 κγ νερό.
- Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα βγάζω και τα αφήνω μέσα στα φορμάκια να κρυώσουν.
· Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 225kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 10g | Fat: 14g | Saturated Fat: 9g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 76mg | Sodium: 513mg | Potassium: 111mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 352IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 247mg | Iron: 1mg