Ένα πιάτο λατρεία! Κροκέτες με λιωμένη φέτα συνδυασμένες με γλυκιά μαρμελάδα από τις νόστιμες ντομάτες του καλοκαιριού, δημιουργούν τον συνδυασμό αλμυρού-γλυκού που σκοτώνει. Η μια κροκέτα υποδέχεται την άλλη στο στόμα που δεν μπορεί να σταματήσει….
Σίγουρα μια συνταγή που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά, ειδικά αν φυλάξεις μαρμελάδα για όλο το χειμώνα. Οι κροκέτες δεν είναι υπερβολικά αλμυρές επειδή εκτός από τη φανταστική φέτα ΔΩΔΩΝΗ περιέχουν και τριμμένη γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ που δίνει τη γλύκα της, επιτυγχάνοντας την ιδανική ισορροπία.
Φτιάξε τη συνταγή, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο story σου στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας mention @paxxigr και μπορεί να τη δεις στα stories του PAXXI!
Κροκέτες φέτας με μαρμελάδα ντομάτας
5 from 4 votes
Χρόνος
Προετοιμασίας
1 Ωρ. 20 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος
30 Λεπ.
Χρόνος ψύξης 1 Ωρ.
Συνολικός
Χρόνος
1 Ωρ. 50 Λεπ.
Πιάτο Συνοδευτικό
Μερίδες 20 Κομμάτια
Θερμίδες 186

Υλικά

Για τις κροκέτες:

  • 350 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη
  • 150 γρ γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ τριμμένη
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κγ θυμάρι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ φρυγανιά
  • Λάδι για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

  • 500 γρ ντομάτες pomodoro τεμαχισμένες
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 50 ml λευκό ξύδι
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
  • 1 πρέζα μπούκοβο

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ χτυπάω το 1 αυγό με το 1 ασπράδι.
  • Τρίβω μέσα τη φέτα, αφού τη στραγγίξω πρώτα από την άλμη, τη γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ, το πιπέρι, το θυμάρι και σταδιακά 100 γρ αλεύρι.
  • Με τα χέρια παίρνω από το μείγμα, πλάθω σε μπαλίτσες (περίπου 30 γρ έκαστη) και τις τοποθετώ σε επίπεδη επιφάνεια πάνω σε λαδόκολλα.
  • Τις βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα (ή στην κατάψυξη για 30 λεπτά).
  • Για τη μαρμελάδα σε μια κατσαρόλα ρίχνω τις κομμένες σε κυβάκια ντομάτες, αν δεν προτιμάω τα κουκούτσια, τα αφαιρώ αλλά θα χρειαστώ μεγαλύτερη ποσότητα από ντομάτες ώστε το τελικό βάρος να είναι ίδιο.
  • Προσθέτω τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού, την πάπρικά, το μπαχάρι, το μπούκοβο και το λευκό ξύδι.
  • Ανακατεύω καλά, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή και αφήνω τη μαρμελάδα να σιγοβράζει ανακατεύοντας ενδιάμεσα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να γίνει ομοιόμορφη πυκνή η υφή της (περίπου 1 ώρα).
  • Τη βγάζω από την εστία, αφαιρώ τις φλούδες λεμονιού και την πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ (ή τον πολυκόφτη).
  • Ετοιμάζω στη σειρά ένα βαθύ πιάτο με 50 γρ αλεύρι, ένα μπολ που χτυπάω τον ένα κρόκο και ένα αυγό ολόκληρο και άλλο ένα βαθύ πιάτο με την τριμμένη φρυγανιά.
  • Βγάζω τις μπάλες από το ψυγείο και μια-μια τις βουτάω να καλυφθούν ολόκληρες πρώτα από το αλεύρι (τινάζω να φύγει η περίσσεια), μετά από το αυγό και τέλος με τη φρυγανιά.
  • Ζεσταίνω λάδι στο τηγάνι και τις τηγανίζω σταδιακά.
  • Όταν βγουν στην επιφάνεια και έχουν πάρει χρυσαφί χρώμα, περίπου 1-1 ½ λεπτό, τις βγάζω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζω με τις υπόλοιπες.
  • Σερβίρω βάζοντας μια στρώση μαρμελάδα ντομάτας, τις κροκέτες, λίγη μαρμελάδα από πάνω και φρέσκο θυμάρι για γαρνίρισμα.

Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

    ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Calories: 186kcal | Carbohydrates: 24g | Protein: 8g | Fat: 7g | Saturated Fat: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 45mg | Sodium: 363mg | Potassium: 105mg | Fiber: 1g | Sugar: 14g | Vitamin A: 377IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 192mg | Iron: 1mg