Κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες, ένα λαχταριστό φαγητό, πλήρες για να ετοιμάσουμε μεσοβδόμαδα.
Φυσικά αν έχουμε κόκορα, με το πλούσιο ζουμί του θα γίνει ακόμα νοστιμότερο το φαγητό αφού οι χυλοπίτες θα βράσουν μέσα σε αυτό, αλλά να έχουμε υπόψη μας ότι το κρέας του είναι κάπως πιο σκληρό και ίσως τα μικρά παιδιά να μην το προτιμούν.
Όπως και να έχει είναι ένα οικογενειακό φαγητό που τώρα που αρχίζει να κρυώνει ο καιρός είναι ιδανικό!
Φυσικά αν έχουμε κόκορα, με το πλούσιο ζουμί του θα γίνει ακόμα νοστιμότερο το φαγητό αφού οι χυλοπίτες θα βράσουν μέσα σε αυτό, αλλά να έχουμε υπόψη μας ότι το κρέας του είναι κάπως πιο σκληρό και ίσως τα μικρά παιδιά να μην το προτιμούν.
Όπως και να έχει είναι ένα οικογενειακό φαγητό που τώρα που αρχίζει να κρυώνει ο καιρός είναι ιδανικό!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο (2.300 γρ) κομμένο σε κομμάτια
- 500 γρ χυλοπίτες
- 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4 τριμμένες ντομάτες (900 ml)
- 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κγ αλάτι
- ¼ κγ πιπέρι
- 150 γρ τριμμένο ανθότυρο για γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Σε πια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή ένταση και βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου (πλυμένα και ταμποναρισμένα με χαρτί κουζίνας να μην έχουν υγρά).
- Όταν αλλάξει το χρώμα τους σε λευκό τα γυρίζω κι από την άλλη πλευρά.
- Προσθέτω τα κρεμμύδια αφήνοντας τα για 2 λεπτά και συνεχίζω με το σκόρδο για άλλο ένα λεπτό, σβήνοντας με κρασί (αφήνω να εξατμιστεί πριν προχωρήσω).
- Ρίχνω τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύω και συμπληρώνω με νερό ζεστό μέχρι να έχει σχεδόν σκεπαστεί το κρέας.
- Μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσει το κοτόπουλο για περίπου 40 λεπτά (αν έχω κόκορα που είναι πιο σκληρός θα χρειαστεί βράσιμο για 1 ½ ώρα). Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι αν είναι μαλακό και βρασμένο το κρέας.
- Όταν έχει σχεδόν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το μεταφέρω σε ένα πυρίμαχο μπολ και το σκεπάζω να διατηρηθεί ζεστό.
- Αφαιρώ τη δάφνη και την κανέλα και βάζω στην κατσαρόλα τις χυλοπίτες.
- Αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο ζεστό νερό και τις αφήνω να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για περίπου 10 λεπτά (ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν).
- Σερβίρω αμέσως πασπαλίζοντας σε κάθε πιάτο τις χυλοπίτες με τριμμένο ξερό ανθότυρο ή κεφαλοτύρι και συνοδεύω με φρέσκο ψωμί.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Calories: 696kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 42g | Fat: 35g | Saturated Fat: 11g | Cholesterol: 169mg | Sodium: 997mg | Potassium: 633mg | Fiber: 4g | Sugar: 4g | Vitamin A: 900IU | Vitamin C: 13.1mg | Calcium: 277mg | Iron: 3mg